NATO vrea să întărească flancul estic al alianței, care coincide cu estul României. Locația este strategică, fiind aproape de Ucraina și la doar 15 kilometri de Marea Neagră. În contextul anexării Crimeei de către Rusia și a invadării Ucrainei, NATO consideră această extindere mai importantă ca niciodată.

Aeroportul, situat lângă Constanța, are deja o secțiune militară utilizată de Forțele Aeriene Române și aliații NATO. În următorii 20 de ani, Mihail Kogălniceanu va fi extins și modernizat semnificativ, ajungând la o suprafață de 3.000 de hectare. Aceasta va include noi piste pentru avioane de luptă, hangare și depozite de muniție și combustibil.

Extinderea va costa 2,5 miliarde de euro și va dura până la 20 de ani. Pe lângă infrastructura militară, vor fi construite școli, grădinițe, magazine și un spital pentru familiile soldaților NATO. Practic, se va construi un oraș militar la marginea Constanței.

În România sunt staționați 70.000 de militari NATO. Bundeswehr a mutat avioanele Eurofighter la baza aeriană, de unde NATO monitorizează spațiul aerian estic. „Relațiile dintre parteneri și aliați nu au fost niciodată mai bune decât astăzi”, a declarat comandantul bazei aeriene, Nicolae Crețu, pentru Radio Europa Liberă.

Situația de la Marea Neagră este tensionată. În septembrie 2022, un avion rus a tras o rachetă asupra unui avion britanic de recunoaștere. Racheta nu a lovit avionul, iar Moscova a invocat o eroare tehnică. În martie 2023, o dronă americană s-a ciocnit cu un avion rus și s-a prăbușit. SUA au descris acțiunile rușilor drept «periculoase și neprofesioniste».

Rusia a reacționat la planurile de extindere a bazei NATO în România. Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Andrei Klimov, a declarat că această bază reprezintă „o amenințare la adresa Bucureștiului” și că ar putea deveni o țintă în cazul unui atac asupra Rusiei.

Cu cât „baza militară antirusă” este mai mare și cu cât este mai aproape de granițele Rusiei, cu atât va fi mai probabil ținta unor posibile „atacuri de răzbunare”, în cazul în care ar avea loc un atac asupra Rusiei. „Dacă românilor le place, bineînțeles că e treaba lor, dar clubul sinucigașului NATO îi trage de obicei pe civili în astfel de aventuri care se pot termina rău pentru familiile și copiii lor”, a spus Klimov.

Urmărește-ne pe Google News