Mai multe mii de oameni au manifestat, sâmbătă, lângă Lützerath, la miting fiind prezentă și cunoscuta activista suedeză pentru climă Greta Thunberg (20 de ani).
Poliția a anunțat că au fost 15.000 de participanți, în timp ce organizatorii au estimat numărul la 35.000.
După ce protestarii au încercat să spargă gardurile de protecție care securizau zona minieră, deja săpată de excavatoare, au avut loc confruntări corp la corp între demonstranți și poliție.
Presa germană a transmis sâmbătă că sunt zeci de manifestanți răniți, în special cu răni la cap. Bilanțul nu a fost confirmat. Cert este că peste 70 de polițiști au avut de suferit în urma luptelor și au fost deschise 150 de dosare penale, pentru „rezistență împotriva polițiștilor”, „vătămare corporală” și „tulburarea ordinii publice”, a transmis poliția din Aachen, prin purtătorul de cuvânt.
„Este un miracol că nu au existat morți aici”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al poliției.
Protestatarii acuză „nivelul incredibil de violență” al forțelor de ordine
Pe de altă parte, o purtătoare de cuvânt a grupului activist „Lützerath Leben” a făcut acuzații la adresa poliției. La demonstrația de sâmbătă a existat „un nivel incredibil de violență a poliției”, a spus ea, completând că o persoană din rândul protestatarilor a fost dusă la spital într-o stare care îi pune viața în pericol. Ea a considerat că abordarea evacuării din Lützerath a fost „dură și nemiloasă”.
Activiștii au anunțat o nouă „zi de acțiune” pentru marți, 17 ianuarie, în care „se va folosi „toată gama de nesupunere civilă”.
︎Între timp, excavatoarele continuă să-și facă treaba. Cele câteva clădiri din Lützerath vor fi demolate pentru a permite companiei energetice RWE să exploateze lignitul.
Protestele au început acum doi ani
Mii de activişti pentru climă din vestul Germaniei demonstrează de doi ani în satul Lützerath, condamnat la dispariţie din cauza extinderii minei de cărbune.
În ciuda protestelor, guvernul a pecetluit soarta satului Lützerath, anunțând, pe 4 octombrie, că RWE, cea mai mare companie energetică a Germaniei, are nevoie să prelucreze cărbunele din zonă pentru a compensa reducerea livrărilor din Rusia.
Lignitul sau cărbunele brun este combustibilul cu cel mai mare consum de CO2 din mixul energetic. La Lützerath este extras prin exploatare deschisă și apoi ars într-o centrală electrică din apropiere.
50 de sate din zonă au suferit deja distrugerea parțială sau totală pentru a facilita activitățile miniere, inclusiv părți din pădurea Hambach, care a fost evacuată în 2018 de poliție, în urma ordinelor guvernului landului Renania de Nord-Westfalia.