UPDATE 18 august: La 11 zile de la publicarea articolului, Primăria Capitalei a trimis un răspuns pe adresa redacției Libertatea, susținând că achiziția s-a realizat cu respectarea legislației în domeniu și că niciun participant la procedură nu a contestat-o. De asemenea, PMB susține că ar fi trebuit ca Direcția de Presă să fie informată cu privire la conținutul articolului publicat de Libertatea.
Astfel, spun reprezentanții PMB, “deși Libertatea invocă transmiterea unei solicitări de presă, aceasta nu a inclus datele menționate mai sus (n.r. : referitoare la firmele care au obținut contractele), deci nu oferea posibilitatea cititorilor de a afla punctul de vedere oficial cu privire la cele expuse de autorul materialului.”.
Cu toate astea, în cuprinsul răspunsului remis redacției, PMB nu oferă nicio explicație referitoare la faptul că firma înființată de Sebastian Ghiță a obținut un sfert dintre fondurile dedicate proiectului.
Răspunsul complet, la finalul articolului.
La jumătatea lunii iulie, în vreme ce Gabriela Firea, primarul Capitalei, se contrazicea cu ministrul sănătății pe tema numărului de paturi ATI destinate celor infectați cu COVID-19, Centrul Proedus din subordinea sa publica un anunț publicitar pentru un proiect în valoare de aproximativ 714.000 de euro – bani care urmau să meargă către firme fără organizarea unei licitații.
Acoperiți de Legea achizițiilor publice 98/2016, care prevede că instituțiile pot ocoli licitațiile publice în cazul în care achiziționează diverse tipuri de servicii sociale, în limita pragului de 3.500.000 de lei, cei de la Proedus au publicat un anunț publicitar al cărui cost este exact la barem.
Anunțul a fost publicat și în SICAP, în secțiunea destinată anunțurilor publicitare. Conform descrierii, este vorba despre servicii care vizează organizarea proiectului “Muzeul Copiilor”, împărțit în cinci loturi.
- Primul lot vizează organizarea unui spațiu interactiv, pe tema biologiei.
- Cel de-al doilea își propune realizarea unei zone Planetarium, cu o componentă de realitate virtuală, o grădină zoologică și o grădină botanică virtuală.
- Al treilea lot se referă la medii de viață și un spațiu interactiv
- Lotul IV constă în servicii de organizare a unui spațiu dedicat revoluțiilor științifice.
- Lotul V presupune organizarea unei zone cu un studio TV și radio.
Fondată de Ghiță, care a cedat apoi acțiunile
Cel de-al doilea lot, printre cele mai complexe, a fost atribuit unei firme din Prahova, firma 360 Revolution SRL, înființată în 2007 de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță.
Mai târziu, Ghiță l-a cooptat și pe actualul asociat al societății, Buduluș Ioan Daniel, pentru ca, la finalul lui 2011, să îi cesioneze părțile sociale acestuia din urmă. Valoarea contractului dintre firma 360 Revolution SRL și Proedus este de 834.600 de lei.
În 2019, site-ul Recorder.ro a publicat o știre în care firma înființată de Ghiță reapărea drept câștigătoare a unui contract cu Regia Autonomă Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat (RA-APPS) pentru proiectarea unui lup dacic pe sediul Guvernului.
Conform unor informații publicate de G4 Media, firma și actualul său patron, Daniel Buduluș, au avut conturile poprite într-un dosar de spălare de bani care îl vizează pe Sebastian Ghiță.
În 2019, firma avea 40 de angajați și o cifră de afaceri de 18.399.650 de lei.
A doua companie, cea a soților Piloff
O altă firmă cu experiență în contractele cu statul și care a încasat o felie generoasă din banii Proedus este firma Promax Print SRL, o firmă de tipărituri.
Firma îi are drept asociați pe soții Piloff Cătălin și Piloff Sonia. În 2019, societatea a câștigat 195 de contracte cu statul, în valoare cumulată de peste două milioane de lei.
În 2020, aproape jumătate din suma obținută, anul trecut, din toate contractele a venit acum doar de la Proedus: 949.929 de lei pentru cel de-al patrulea lot din “Muzeul Copiilor”.
Primăria nu explică oportunitatea investiției
Contractul care vizează primul lot, în valoare de 597.200 de lei, a fost atribuit către Trima Events SRL, deținută de o anume Bugean Alina-Georgeta, unic asociat și administrator.
În 2019, conform termene.ro, Trima Events SRL a avut 95 de contracte cu instituții publice, în valoare cumulată de 2.249.592 de lei
Cel de-al treilea lot urmează să fie realizat de firma Multimedia Film SRL, deținută de Mainescu Andrei, unic asociat și administrator. În 2019, firma acestuia a avut 18 contracte cu statul, în valoare de 3.382.941 de lei.
În sfârșit, lotul cu numărul 5 a fost atribuit firmei Temple Rentals and Events Production, care a primit contractul în valoare de 497.500 de lei. Anul trecut, firma deținută de doi soți, Chiorcioiu Daniel și Chiorcioiu Elena, a încheiat șase contracte cu statul, în valoare totală de 215.804 lei.
Libertatea a cerut, încă de acum două săptămâni, un punct de vedere oficial de la Primăria Capitalei, referitor la această achiziție a Proedus și o justificare privind necesitatea realizării acestui proiect, în contextul epidemiologic actual.
Precizările Primăriei Capitalei:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro