O treime dintre elevi cred ca profesorii nu sunt suficient de pregatiti si din acest motiv nici nu ii respecta, ba chiar ii insulta si ii lovesc. Chemati sa isi disciplineze copiii, parintii apeleaza si ei la injurii si bataie.
Ministerul Educatiei a aflat ca 20% dintre scolari isi injura sau insulta profesorii, iar 5% dintre ei au lovit cu salbaticie cadrele didactice. Din cifrele oficiale rezulta ca cel putin 70.000 de profesori au fost cel putin o data jigniti, insultati, amenintati sau chiar loviti de parinti ori elevi.
“Cand i-am pus o nota mica a luat catalogul si l-a aruncat pe fereastra”, a marturisit o profesoara. “Am fost sunata acasa cateva luni de zile, in fiecare noapte. Un copil ma injura, imi punea muzica. Mi-a fost si imi este foarte teama”, a spus si o profesoara din Timisoara. “Am colegi care au fost amenintati si chiar batuti de parinti. Cativa colegi de-ai mei au cerut sa iasa la pensie pe caz de boala si au ramas mutilati psihic pentru tot restul vietii”, s-a plans un profesor de tara din Timis. “Tatal unei fete a venit la scoala, m-a injurat, m-a amenintat, m-a trantit pe scaun si nu mi-a permis sa ma ridic. Mi-a spus ca daca scot un sunet ma loveste si ma baga in coma. Asta de fata cu elevii, care erau de clasa a IV-a”, a declarat o alta profesoara din Timis.
“Am certat un elev pentru ca a venit beat la ore. El s-a suparat, s-a suit intr-un taxi si s-a intors cu parintii. Intai mi-au tras palme si apoi au spus de ce au venit”, a spus si un profesor din Giurgiu.
Studiul cerut de Ministerul Educatiei a fost facut pe un esantion reprezentativ, in 1.207 scoli, cu un numar total de elevi de 586.000. Dintre acestia, 6.683 au recunoscut ca aduc prejudicii profesorilor proprii, iar zeci de scolari au marturisit ca au batut cel putin o data un cadru didactic. Alti 2.400 de elevi au insultat si injurat oamenii de la catedra.
Cercetatorii spun ca de vina pentru aceste agresiuni sunt familiile care gasesc prea putin timp pentru educatia copiilor si ii lasa prea mult la televizor. Potrivit Consiliului National al Audiovizualului, 87% dintre copiii de 6-11 ani se uita la emisiunile interzise pentru aceasta varsta, iar 24% se uita si la emisiunile interzise si celor peste 16 ani.