“De acum doi ani, de când au început să funcţioneze, «magazinele de vise» sau de aromoterapie, cum li se mai spunea iniţial, au tot prosperat! Pot spune chiar că au avut un marketing de invidiat. S-au înmulţit precum ciupercile după ploaie, iar primăriile dădeau autorizaţii pe bandă rulantă. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât s-a ajuns ca, în prezent, în România să existe 700.000 de consumatori multipli (n.r. – care folosesc frecvent droguri legale)”, a explicat, pentru Libertatea, Dorian Lungu, reprezentantul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO).
Numărul mare de “fani” ai etnobotanicelor alimentează şi afacerile celor care le vând, astfel încât există circa 600 de puncte de desfacere în toată ţara. Şi asta, fără a pune la socoteală site-urile unde se comercializează droguri legale… la kilogram!
250 de persoane au ajuns în spital
În urma analizelor de laborator, specialiştii au descoperit în plantele etnobotanice circa 3.000 de substanţe periculoase. “Nimeni nu poate clasifica substanţele etnobotanice, pentru că imediat după ce este interzisă o parte din ele, pe piaţă apar altele. Iar în tot acest timp, autorităţile stau cu mâinile în sân!”, a mai precizat reprezentantul CIADO.
Situaţia e cu atât mai alarmantă, cu cât, în primele luni ale acestui an, 250 de persoane au ajuns în spital din cauza drogurilor uşoare, de patru ori mai mult decât în tot anul trecut!
I s-a făcut rău la şcoală
Un licean de 17 ani din Buzău a ajuns, luni, în strare gravă la spital, după ce a consumat substanţe etnobotanice şi a leşinat în clasă. Acesta a primit ţigara de la un coleg mai mare, care susţine că a cumpărat substanţele legal, dintr-un magazin. Cazul a intrat în atenţia poliţiştilor, care au mers imediat la distribuitorul indicat.
Libertatea declară război drogurilor legale
În România, tot mai mulţi tineri sunt consumatori de substanţe etnobotanice! Tocmai de aceea, ziarul Libertatea a demarat o campanie împotriva acestor droguri uşoare, încercând să convingă guvernanţii să interzică definitiv “magazinele morţii”. Pentru asta, avem nevoie şi de ajutorul dumneavoastră. Dacă aveţi în familie pe cineva dependent de droguri legale ori dacă doriţi să participaţi cu sugestii la acţiunea pornită de noi, scrieţi-ne la adresa nuetnobotanice@libertatea.ro.
Citiţi mâine care sunt oraşele unde au fost interzise «magazinele de vise»