Adunarea Generală a ONU a declarat zilele de 8 şi 9 mai, Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, la data de 22 noiembrie 2004, prin Rezoluţia 59/26. Statele membre, agenţiile ONU, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice au fost invitate să comemoreze, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată şi să aducă un omagiu celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres.
Germania a capitulat pe 8 mai
În primăvara anului 1945, Germania nazistă era într-o situație disperată, foarte aproape de înfrângere, după ce principalii aliați europeni îl abandonaseră pe Adolf Hitler. În aprilie 1945, armata sovietică a ajuns la Berlin. Adolf Hitler se afla într-un buncăr amenajat în centrul capitalei Reich-ului, alături de câțiva apropiați și de Eva Braun. În 29 aprilie, a decis să se căsătorească cu ea, după ce ani la rând refuzase categoric să facă acest lucru.
A doua zi, atunci când trupele sovietice au ajuns lângă Cancelaria Germaniei, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis pentru a nu a ajunge în mâinile rușilor.
60 de milioane de victime
În 8 mai 1945, liderii Germaniei naziste care mai rămăseseră în viață au semnat capitularea. În Moscova trecuse de miezul nopții, de aceea Stalin a decis ca sovieticii să serbeze victoria pe 9 mai.
În 2015, la împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a fost marcată prin adoptarea Rezoluţiei 69/267 în data de 26 februarie 2015. Cu acest prilej, Adunarea Generală a ONU a făcut trimitere la Rezoluţia 59/26 din 22 noiembrie 2004, subliniind faptul că statele membre au zile specifice prin care marchează atât victoria sau eliberarea, precum şi comemorarea celor care au căzut pe câmpul de luptă, dar şi a civililor victime ale celui de-al Doilea Război Mondial.
Al Doilea Război Mondial a fost declanşat în septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania, şi s-a încheiat, în Europa, la 8 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Oficial, războiul a luat sfârşit odată cu capitularea Japoniei, în septembrie 1945. Cel de-al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros conflict militar din istoria omenirii şi s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime.