2.500 de lei e varianta cea mai ieftină pentru perioada 4-7 august, când are loc la Cluj festivalul Untold. Este vorba de o garsonieră. De aici, cerul e limita, fiind apartamente în regim hotelier care ajung și la aproape 3.000 de euro pentru patru nopți.
Pe Facebook există grupuri dedicate celor care caută cazare în Cluj pe durata festivalului. „Nu contează zona. Suntem studenți, așa că încercați să veniți cu niște prețuri decente. Mulțumesc!”, a scris un tânăr din Corabia, Olt, pe unul dintre grupuri. A primit patru oferte.
Cineva i-a oferit o garsonieră în cartierul Grigorescu, cu 2.800 de lei plus 500 de lei garanția. „Garanția se va restitui la sfârșitul șederii, dacă totul este în regulă. În acest preț, pe lângă perioada festivalului, oferim bonus încă două nopți, înainte sau după încheierea acestuia”, a venit oferta. În acei bani intră o garsonieră de 30 de metri pătrați situată la parter, la 5-10 minute de mers pe jos de Cluj Arena, cu hol, o baie, o bucătărie, un balcon, internet și TV și o cameră cu un pat matrimonial deasupra căruia e inscripționat mesajul: „There is no place like home”.
Doar că oferta nu i s-a părut deloc „decentă” tânărului: „E o nebunie, am ceva bani puși deoparte, din voluntariat. Cred că bugetul nostru – suntem două persoane – e undeva la 1.300 de lei pentru drum și cazare. Îi înțeleg și pe ei, vor să profite la maximum, dar sub nicio formă nu vom plăti atâta”, a spus tânărul.
700 de lei ca să dormi pe o saltea gonflabilă
În oferta de cazare pentru Untold sunt disponibile zeci de apartamente închiriate în regim hotelier, dar și multe locuințe pe care proprietarii lor le închiriază pentru câteva zile la un preț cu care îți poți asigura un concediu de o săptămână la un resort din Grecia sau Turcia.
Am verificat câteva astfel de anunțuri în ultima lună. „Prețul este 2.200 de lei pe noapte (8.800 de lei pe patru nopți). Apartamentul este la o sută de metri de intrarea VIP”, suna o propunere listată pe booking.com. La un minut distanță de intrarea la festival, un alt apartament, de 75 de metri pătrați, ar putea găzdui cel mult șase persoane pentru 2.950 de euro.
Dacă te îndepărtezi de Cluj Arena, ieși din zona euro și găsești variante ceva mai ieftine, dar și gazde intransigente la negociere. „Nu mai lăsăm nimic, ăsta-i prețul, asta-i zona, suntem firmă, se plătesc taxe. Nu suntem persoană fizică să băgăm banii-n buzunar. Așa s-o stabilit, eu spun mai departe”, se înverșunează persoana care închiriază o garsonieră în cartierul Grigorescu cu 2.500 de lei pentru patru nopți. Simte dezamăgirea de la celălalt capăt al „firului” și plusează: „Dar ați văzut că sunt și două zile în plus de cazare incluse în preț? Și mai e un bonus: asigurăm masă la amiază chiar acolo la apartament. Putem găti tot ce dorește clientul. Acuma nu icre de Manciuria și știu io ce nebuneli, leu tras la proțap. Mâncare ca la mama acasă”.
Proprietarul unui apartament de pe Calea Moților își prezintă condițiile: „Apartamentul se pretează pentru 4 persoane-maxim 6 (două pe saltea gonflabilă)”. „2.000 de lei ar ajunge?”, îmi încerc norocul. „Înmulțiți cu 2!”, vine răspunsul. Adică ar fi cam 670 de lei de om, iar doi din grupul de șase vor trebui să doarmă pe saltea.
„Ăștia din București îs mai gălăgioși, mai neastâmpărați”
Cea mai ieftină variantă o oferă o pensionară, dispusă să ofere un etaj din propria casă. Cere 150 de lei pe noapte de persoană, dar impune niște „clauze” legate de vârsta „chiriașilor” cu care își va împărți locuința pentru câteva zile. Buletinul de București prezintă un dezavantaj.
„Vă închiriez exact nivelul meu, iar eu cobor și mă mut temporar la parter. Da ce vârstă aveți? 23-24 e ok. Că am avut de 15-16 ani și nu mai doresc. Or sărit pe aicea, o fost mai greu cu ei. Și bucureșteni, știți? Ei îs mai gălăgioși, mai neastâmpărați”, spune femeia sperând că oamenii care se vor caza la ea vor dori mai mult să se odihnească. „Că și tinereii ăștia or zis că nu mă vor deranja cu nimica, dar trânteau geamuri, uși, se puteau sparge. Am dat și acum anunț, așa într-o doară. Sunt condiții, fac și de mâncare dacă trebuie, dacă vă convine, bine, dacă nu, iarăși bine”, a adăugat clujeanca.
„Vă las și 10 zile, nu-s chiar așa hapsână de bani”
Și Floreștiul, comuna lipită de Cluj, pune la bătaie spațiu locativ. Doamna Lucia a ieșit recent la pensie. Are un apartament în cea mai mare comună din România, dar și o casă, la țară, la vreo 20 de kilometri de aglomerație. Preferă să stea mai departe de agitație, să aibă grijă de grădină, așa că folosește mai rar locuința din Florești.
Vede în Untold o oportunitate de a face un ban în plus, dar spune că nu vrea să „buzunărească pe nimeni”. Crede că 2.000 de lei e un preț corect, mai ales că a auzit că, în vecini, s-a cerut și dublu. E dispusă să-și lase musafirii să stea chiar și 10 zile, dar vrea „oameni cumsecade”.
„Dacă vrei să stai zece zile, eu te las tot în suma asta, că nu-s chiar așa hapsână de bani. Pentru mine-i bine și-așa”, spune doamna, care e la prima astfel de experiență. „Eu apartamentul nu l-am dat niciodată-n chirie, acuma numa m-am gândit să-l dau. Important e să fiți oameni cumsecade și să nu distrugeți ceea ce am acolo că no, nu vă cunosc, nu știu…”, spune femeia.
„Alții cer și 1.000 de euro și 1.500, depinde, iar io la apartament am și parcare”, adaugă pensionara.
2.600 de lei – camera în cămin studențesc, 200 de euro – un loc de pus cortul
Poți găsi variante de cazare și accesând site-ul Untold. Există aici trimiteri la oferte în căminele studențești sau campinguri. Un loc într-o cameră de trei persoane la unul dintre căminele Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor e 890 de lei, camera întreagă, 2.638 de lei. Amplasarea unui cort de patru persoane într-un camping aflat la patru kilometri de intrarea în festival costă 200 de euro.
Daniel Rus, agent imobiliar în Cluj, spune că Untoldul generează un moment speculativ, limitat strict la perioada în care are loc festivalul.
„Unii dintre proprietari încearcă să profite de fenomenul Untold, dar în principiu cei care închiriază în regim hotelier de tip Airbnb. Sau cei care rămân cu apartamentele libere în perioada aceasta, că le pleacă studenții, și încearcă să obțină un venit suplimentar. Și cei din industria hotelieră pun prețuri la fel de mari încă din momentul în care se anunță perioada festivalului. E un fenomen limitat, se încearcă specularea unui moment”, a explicat Rus pentru Libertatea.
Orașul nu are o capacitate atât de mare de cazare pentru zecile de mii de turiști care ajung la Untold, și atunci toată lumea încearcă să profite. Deși chiar stăteam și mă gândeam că lumea cumva se adaptează situației: la începutul anului se ofereau apartamente gratuit pentru refugiați, iar acum se încearcă obținerea unui profit foarte mare.
Daniel Rus, agent imobiliar la Cluj:
Mai scump decât la Madrid, Spania
În iulie a avut loc la Madrid festivalul Mad Cool. Prețurile la cazări au fost pentru toate buzunarele. Puteai găsi pe Airbnb variante și cu 70-80 de euro pe noapte pentru un apartament, dar și cu 120-150 în zonele mai centrale. Patru nopți pentru o cameră dublă la un hotel de 4 stele din centrul Madridului costau puțin peste 4.000 de lei în acea perioadă (6-10 iulie), în timp ce la Cluj, la Grand Hotel Napoca, pentru condiții similare, prețurile sunt 6.200 de lei în timpul festivalului.
Nu e prima dată când piața imobiliară din Cluj uimește internetul. În februarie, un anunț de închiriere a unei garsoniere de 11 metri pătrați cu 200 de euro a devenit viral.
A șaptea ediție a festivalului Untold va avea loc în intervalul 4-7 august. Organizatorii așteaptă un număr record de participanți.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Ofelia • 01.08.2022, 12:10
Nu este adevarat in totalitate. Eu am dat in chirie un ap pe Aleea Muscel, Andrei Muresanu, 3 camere, decente, curate, unui tanar din Focsani cu 600 Ron pe toata perioada Untold.