In parcul auto al Camerei Deputatilor se afla 332 de autovehicule incredintate alesilor, iar noul cod rutier ii bulverseaza pe toti posesorii de carnete de conducere din institutie, fie ei cu mandat de parlamentar sau nu. Chestorul Valeriu Zgonea a cerut conducerii Camerei sa instituie o noua procedura de gestionare a amenzilor de circulatie, ca sa nu se trezeasca deputatii, fiind nevinovati, fara carnete de conducere.

Din noiembrie 2005, Camera a primit 79 de adrese de la Politia Rutiera, in care se solicita comunicarea identitatii persoanei care a condus, la o anumita data si ora, un autoturism proprietatea Camerei Deputatilor. Este vorba despre sanctionarea depasirii vitezei legale, ne-a explicat deputatul PSD Valeriu Zgonea, mai ales ca masinile de la Camera au o situatie speciala. Ele sunt in custodia deputatilor, dar nu se sofeaza numai de catre acestia. Pot fi folosite si de consilierii parlamentarilor de la Bucuresti sau din teritoriu, de soferii angajati sau de deputatul in cauza.

Daca autoturismul umfla vreun radar, “felicitarea” vine la Camera. Pana acum, era vorba de achitarea amenzii, ceea ce nu era o mare problema. Soferul grabit platea frumusel amenda si cu asta basta. Numai ca, de la 20 septembrie 2006, intra in vigoare noul Cod Rutier si se complica lucrurile.

Adica abaterile vor fi sanctionate prin amenda si prin complementarea acesteia cu puncte de penalizare, iar la 15 puncte acumulate se suspenda permisul de conducere.

Chestorul Valeriu Zgonea a ridicat aceasta problema in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, dupa ce a discutat cu Directia de Transporturi si cu Secretariatul General. De ce? Pentru ca, din septembrie, masinile aflate in custodia alesilor vor trebui sa fie pazite ca ochii din cap, pentru a nu inregistra sanctiunile in contul deputatilor. Astfel, la biroul fiecarui deputat, incepand cu lunile de vara, se va tine o evidenta foarte stricta, pe zile si ore, a persoanelor care se suie la volan. In acest fel in caz de incalcari ale legii, fiecare sofer sa dea puncte de pe propriul carnet pe merit, nu sa fie sanctionat deputatul care are masina in cauza.

Conducerea Camerei a stabilit ca Directia pentru Transporturi sa comunice Serviciului de Politie Rutiera, emitent al amenzii, numele deputatului care are autoturismul respectiv. Punctele de penalizare inregistrate in fisa sa de evidenta de la Politia Rutiera nu mai pot fi anulate, ajungandu-se la suspendarea carnetului sau de conducere.

Astfel, parlamentarii nu vor mai putea apela la “relatiile sus-puse” pe care le au pentru a le reduce perioada de suspendare a carnetului sau de a incerca sa musamalizeze unele accidente.

Politia recomanda maxima prudenta

Numele deputatilor care au primit amenzi vor fi date publicitatii abia saptamana viitoare. Pana atunci, Secretariatul Camerei Deputatilor recomanda acestora sa tina o evidenta riguroasa, pe zile si ore, a persoanelor angajate la birourile lor parlamentare si care conduc autoturismul repartizat, pentru a putea fi evitate eventualele acumulari de puncte de penalizare de catre alte persoane decat cele care comit eventualele abateri de circulatie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News