Ordinele de pregătire pentru desfăşurarea soldaţilor au fost emise de secretarul Apărării, Lloyd Austin, la cererea preşedintelui Joe Biden.

„Statele Unite au luat măsuri pentru a spori gradul de pregătire a forțelor sale în țară și în străinătate, așa că sunt pregătite să răspundă unor situații neprevăzute, inclusiv cu sprijin pentru Forța de Răspuns a NATO (NRF), dacă aceasta este activată”, a spus Kirby, adăugând că Forța NATO „cuprinde aproximativ 40.000 de militari multinaționali”.

„În cazul activării de către NATO a NRF sau a deteriorării mediului de securitate, Statele Unite ar fi în măsură să desfășoare rapid echipe suplimentare de luptă, logistică, echipe medicale, de aviație, informații, supraveghere și recunoaștere, transport și capacități suplimentare în Europa”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Kirby nu a spus unde ar putea fi desfășurate trupele americane, dar a menționat că SUA „le-au arătat clar aliaților din flancul estic că suntem pregătiți să le întărim capacitățile, dacă au nevoie de asta”.

Președintele american Joe Biden a vorbit sâmbătă cu înalţi oficiali militari despre posibilitatea creșterii prezenței forțelor SUA în Europa de Est și țările baltice, potrivit unui oficial de rang înalt.

Luni, Biden a discutat cu liderii europeni despre răspunsul posibil la desfăşurarea militară a Rusiei de la granița Ucrainei.

Trimiterea de forțe suplimentare în estul Europei este menită să-i linistească pe aliați, neexistând vreo sugestie că SUA vor desfășura trupe în Ucraina sau că ar lua parte la lupte, mai notează CNN.

În ultima săptămână, Statele Unite au trimis două transporturi de arme în Ucraina, ca parte a asistenței de securitate care are ca scop întărirea armatei din această țară. În același timp, statele NATO trimit nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est și pun forțele în așteptare, după cum a precizat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Potrivit celei mai recente evaluări a serviciilor de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, peste 127.000 de militari au fost mobilizați la granița cu Ucraina. În același timp, oficialii americani au precizat că Moscova poate porni în orice moment o invazie în țara vecină.

În acest context, Marea Britanie a acuzat Rusia că intenționează să „instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce se gândește dacă să invadeze și să ocupe Ucraina”, informații calificate drept ”fake news” de Moscova. Totodată, Rusia neagă că plănuiește să invadeze Ucraina și acuză SUA și NATO de escaladarea tensiunilor din cauza sprijinului lor pentru Kiev.

Discuțiile recente dintre Occident și Rusia nu au înregistrat progrese. Moscova cere ca NATO să-și ia angajamentul că Ucraina nu se va alătura Alianței și să-și retragă forțele militare din România și Bulgaria, solicitări reprinse de Occident.

Foto: 123rf.com

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News