Pe 25 mai, polițiștii din Minneapolis l-au arestat pe George Floyd, un bărbat de culoare, de 46 de ani, după ce angajații unui magazin au chemat poliția acuzându-l că a cumpărat țigări cu o bancnotă falsă de 20 de dolari.
La 17 minute după ce prima mașină a poliției a ajuns la fața locului, Floyd era inconștient, fără semne vitale, sub genunchiul polițistului Derek Chauvin.
Au urmat zile de revoltă, mai întâi la Minneapolis, apoi în numeroase orașe ale țării, unde oamenii au ieșit pentru a protesta față de abuzurile poliției și față de discriminarea persoanelor de culoare.
Autoritățile au scos pe străzi Garda Națională și au impus restricții de circulație pe timp de noapte în mai multe localități, dar aceste măsuri nu au împiedicat protestele.
Manifestații au avut loc și la Washington DC, iar vineri, potrivit ziarelor americane, Donald Trump a fost dus într-un buncăr securizat din Casa Albă, după ce protestatarii au devenit violenți.
New York Times a reconstituit, cu ajutorul imaginilor, a mărturiilor din documentele oficiale și a opiniei experților, ce s-a întâmplat în momentele care au dus la moartea lui Floyd.
O bancnotă presupus falsă
Totul a început în seara zilei de luni, 25 mai, la 19.57, când doi angajați ai unui magazin îl cer socoteală lui Floyd, aflat într-o mașină parcată, cu privire la o bancontă de 20 de dolari, presupus falsă, pe care acesta ar fi folosit-o să cumpere țigări.
Aceștia cer țigările înapoi, dar nu primesc nimic, așa că, patru minute mai târziu, cheamă poliția. În discuția telefonică unul dintre angajați spune că Floyd a folosit o bancnotă falsă, că este “îngrozitor de beat și că nu se poate controla”.
În scurt timp, o mașină de poliție ajunge la fața locului, iar ofițerii J. Alexander Kueng și Thomas Lane merg la autoturismul lui Floyd. Aproape imediat, după câteva schimburi de vorbe, Lane scoate arma.
Ulterior, ofițerul își pune înapoi arma și îl scoate pe Floyd din mașină, apoi, cei doi polițiști îl încătușează pe bărbat și îl duc pe trotuar.
Deși operatorii de la 911 fuseseră avertizați că Floyd nu se poate controla de beat ce este, imaginile arată că acesta nu opune rezistență, nu este violent, ba dimpotrivă, după comportament, începe să se simtă rău, scrie New York Times.
La șase minute după arestare, cei doi polițiști îl duc pe Floyd spre mașină, în momentul în care acesta cade la pământ.
Potrivit plângerii penale împotriva polițistului Derek Chauvin, Floyd spune în acel moment că suferă de claustrofobie și că nu poate intra în mașina poliției.
În aceeași plângere, apare menționat faptul că Floyd le repetă polițiștilor că nu poate să respire – “I can’t breathe!”. Fraza a devenit slogan al protestelor care au cuprins SUA.
Doi polițiști cu un trecut complicat
La nouă minute după arestare, o a treia mașină de poliție sosește la fața locului, iar ofițerii Derek Chauvin și Tou Thaos se îndreaptă spre Floyd.
Amândoi au un număr destul de mare de plângeri depuse împotriva lor – 17 în cazul lui Chauvin, care a fost implicat în trei schimburi de focuri de-a lungul carierei, unul dintre acestea terminat cu moartea unei persoane.
Chauvin se implică în tentativa polițiștilor de a-l băga pe Floyd în mașină și, în scurt timp, îl trage pe bărbat și îl trântește la pământ lângă mașină. Este neclar care a fost motivul.
Este momentul în care doi martori încep să filmeze.
Imaginile arată că patru ofițeri de poliție sunt adunați în jurul lui Floyd. Bărbatul este cu fața în jos, iar trei dintre polițiști stau peste el, aplicând presiune în zona gâtului, a pieptului și a picioarelor.
Este pentru prima dată când putem auzi și cuvintele lui Floyd.
Nu pot să respir. Nu pot să respir, omule! Te rog!
George Floyd:
În acel moment, ofițerii cer prin stație ajutor medical, dar nu unul urgent, precizând că problema este o “sângerare în zona gurii”. Imediat după, solicitarea este modificată, iar polițiștii cer asistență medicală urgentă.
Reguli încălcate
Imaginile filmate de martori arată că, în ciuda solicitării de asistență medicală, Chauvin continuă să țină genunchiul pe gâtul lui Floyd. A făcut-o deja timp de șapte minute.
Iar Floyd continuă să îl roage să își ridice genunchiul. “Nu pot să respir. Te rog. Genunchiul de pe gâtul meu!”.
Bărbatul le-a spus polițiștilor că nu poate să respire de cel puțin 16 ori în cinci minute. Dar Chauvin continuă să își țină genunchiul pe gâtul omului.
Face asta inclusiv în momentul în care Floyd închide ochii și nu se mai mișcă. În jur, martorii oculari îi strigă polițistului să își ridice genunchiul.
Potrivit experților consultați de New York Times, acțiunile celor patru încalcă mai multe reguli stabilite de departamentele de poliție.
Chiar Departamentul de Poliție din Minneapolis stabilește că imobilizarea unui suspect prin aplicarea de presiune în zona gâtului este permisă doar dacă acesta opune rezistență.
La minute bune după ce au cerut asistență medicală, polițiștii nu fac nici un efort pentru a-l ajuta pe Floyd. Mai mult, Chauvin ține în continuare genunchiul pe gâtul acestuia.
În acest timp, martorii oculari le cer repetat polițistilor să îi ia pulsul și să îl lase în pace.
Potrivit plângerii înaintate împotriva lui Chauvin, celălalt polițist, Thomas Lane, îl întreabă pe acesta de două ori dacă nu ar trebui să îl întoarcă pe suspect pe o parte. Chauvin refuză.
Un ajutor întârziat
La 20 de minute după arestare, o ambulanță sosește la fața locului, iar un membru al echipei de intervenție ia pulsul lui Floyd.
Dar Chauvin ține genunchiul pe gâtul lui Floyd pentru încă un minut, deși acesta pare complet fără viață. Îl ia în cele din urmă, în momentul în care un membru al echipei medicale îi cere acest lucru.
Ofițerul și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de 8 minute și 46 de secunde, potrivit plângerii.
Floyd este în cele din urmă urcat în ambulanță, pe targă, iar mașina pleacă, posibil din cauza faptului că la fața locului se formează o mulțime.
O mașină de pompieri este chemată pentru a da ajutor, dar când aceasta sosește, polițiștii nu oferă detalii clare despre starea lui Floyd sau despre locul unde se află acesta, potrivit raportului oficial al pompierilor.
Asta îi împiedică pe pompieri în misiunea lor de a-i ajuta pe paramedicii care l-au preluat pe Floyd. Acesta a intrat deja în stop cardiac.
Pompierii au nevoie de alte cinci minute pentru a ajunge la Floyd. Prea târziu. I se pronunță decesul, puțin mai târziu, într-un spital din apropiere.
Buletinul preliminar al autopsiei lui Floyd spune că, cel mai probabil, la moartea acestuia au contribuit atât presiunea directă exercitată de poliție, cât și problemele sale cardiace deja existente.
Aceste imagini nu oferă întregul scenariu al întâmplării. Valoroase sunt și imaginile surprinse de camerele polițiștilor, dar acestea nu au fost încă date publicității.
Cei patru polițiști au fost demiși, iar Chauvin a fost pus sub acuzare pentru crimă de gradul al treilea şi omor prin imprudenţă, de gradul al doilea.