Săptămâna aceasta, reporterii Libertatea au publicat două investigații în care una din cele 16 victime din Caracal ale unor abuzuri sexuale povestește cum le spunea clienților că e minoră și se ruga să facă ceva, dar aceștia ”îşi făceau treaba, plăteau şi plecau”. Citim și cazul unor părinți care au sunat la 112, atunci când fiica lor de 5 ani a suferit o criză de epilespie, iar ambulanța a venit după o oră și 20 de minute! Plus un reportaj la cea mai importantă necropolă din Franța cu soldați români care au pierit în Primul Război Mondial
1. 16 minore din Caracal forțate să facă sex cu români, manageri austrieci și soldați americani! Cum i-a scăpat DIICOT pe militarii din Deveselu, deși au cumpărat de la traficanți sex cu fete de 14-16 ani
Oana (nume dat pentru a-i proteja identitatea) a acceptat să vorbească cu reporterii Libertatea „ca să se afle adevărul”. Oana este una din cele 16 victime ale unor abuzuri sexuale dintr-un dosar judecat între 2012 și 2017, în care DIICOT i-a iertat pe bărbații care au cumpărat de la traficanți serviciile fetelor obligate să se prostitueze!
Citiți întreaga investigație aici
2. „Le-am spus că sunt ținută cu forța și nu au făcut nimic”. Traficată la 16 ani în Caracal și apoi violată, victima povestește cum polițiștii „m-au făcut curvă și mi-au zis «da ce, ție nu ți-a plăcut?»”
Episodul doi al investigației continuă cu mărturia Oanei, care a povestit reporterilor Libertatea reacția halucinantă a polițiștilor cărora le-a povestit ororile la care a fost suspusă.
3. Ambulanța ajunge fără medic după o oră și 20 de minute la o fetiță într-o criză de epilepsie. „Un copil a avut nevoie de ajutorul statului român și acesta și-a bătut joc de el!”
Părinții unei fetițe de 5 ani din Iași, cu tetrapareză și leziuni pe creier, care a suferit o criză de epilepsie au sunat la 112 pentru a cere ajutor, însă ambulanța a sosit abia după o oră și 20 de minute de la primul apel!
4. Minunile Caracalului: Ștampilele SRI și IGPR, pe afacerile domnului Țîrnă, paznic cu bicicletă și interpus al lui Remus Rădoi
Tragedia din Caracal a pus în lumină legăturile dintre polițiști și șefii clanurilor locale. Șefii clanurilor nu mai sunt simpli bătăuși care terorizează prin forță cartierele, sunt oameni de afaceri. Controlează firme de pază. Firme care participă la licitații lansate de instituțiile statului și obțin avize de funcționare de la Ministerul Afacerilor Interne și SRI.
5. Operatoarele de la 112 care au vorbit cu Alexandra nu au fost sancționate! STS susține că apelurile de la Caracal au fost gestionate „conform metodologiei”
Ziarul Libertatea a cerut mai multe informații despre cum funcționează Serviciul 112 și cum sunt evaluați operatorii, dar și despre felul în care s-a procedat în cazul Caracal. STS a răspuns doar la jumătate dintre întrebări, iar în cazul operatoarelor care i-au răspuns la apel Alexandrei Măceșanu susține că “s-a acționat conform metodologiei”.
6. Polițistul Marius Preda: ”N-am vorbit în viața mea cu Dincă. Polițiștii simpli muncesc de le sar capacele, iar complicitățile or fi la alt nivel, unele s-au arătat deja!”
Omul despre care televiziunile au spus că a stat de vorbă o oră între patru ochi cu Dincă, iar despre care Libertatea a scris că i s-a găsit numărul în agenda suspectului, a decis să vorbească.
Ce i-a spus polițistul Marius Preda jurnalistului Cătălin Tolontan aflați din următorul articol
7. Scandal la Radio Oltenia, după ce directorul i-a cerut unei jurnaliste să-i spună cine ține banii în casă și a pus-o să recite poezii, la interviul de angajare
Un concurs de angajare la Radio Oltenia – Craiova, încheiat pe 13 august, a iscat un scandal în cadrul Societății Române de Radiodifuziune (SRR), după ce una dintre candidate s-a plâns că directorul i-a pus întrebări personale, care nu aveau legătură cu postul pentru care aplicase, și a pus-o să recite poezii.
8. Reportaj la cea mai importantă necropolă din Franța cu soldați români care au pierit în Primul Război Mondial. „Sacrificiul lor nu a fost inutil pentru România de azi”
Soultzmatt n-are nici 3.000 de suflete, dar are un suflet mare! Comuna situată nu departe de granița franco-germană de pe Rin și de Colmar, Veneția Alsaciei, e un colț de rai. La poalele Vosgilor, strânge povești care impresionează. Aici e cea mai importantă necropolă militară românească din Franța, unde odihnesc 678 de soldați-martiri, uciși în Primul Război Mondial, în anii 1917 și 1918. Ghidul nostru prin istorie e viceprimarul Andre Schlegel. Soultzmatt are și suflet românesc.
Citiți o corespondență semnată de Mihai Toma