Operațiunile Europene de Protecție Civilă și Ajutor umanitar (ECHO) nu au precizat exact unde au avut loc ultimele decese, însă au raportat că în Madagascar, unde seceta prelungită a adus locuitorii în pragul foametei, a fost cea mai gravă situație, cu cel puțin 41 de decese și peste 110.000 de persoane afectate.
Ciclonul Ana a ajuns luni în Angoche și Mozambic, lovind și Malawi și Madagascar, a declarat Serviciul Meteorologic din Africa de Sud, într-un comunicat de presă.
Video from Mozambique Cyclone Ana. Let's just be Safe garai makachenjera.. #Kariba pic.twitter.com/Y9eiJwVk51
— Dj Mamonya Matete261 (@Dj_Mamonya261) January 25, 2022
În Mozambic, cel puțin 15 persoane au fost ucise și peste 45.000 au fost afectate de inundații, în timp ce Malawi a raportat cel puțin 11 decese, cu aproape 217.000 de persoane afectate, potrivit ECHO. Se spune că ploile abundente au cauzat revărsarea râurilor și că inundațiile și alunecările de teren au dus facut victime și pagube la scară largă.
Deși Ana a slăbit în intensitate, Serviciul Meteorologic din Africa de Sud a precizat că Malawi și Zambia ar putea fi lovite în continuare de averse abundente.
O purtătoare de cuvânt a Programului Alimentar Mondial a declarat, pentru CNN, că terenurile agricole, infrastructura cheie și casele locuitorilor au fost avariate, fiind raportate pierderi de vieți omenești și pagube materiale însemnate pentru populație.
„Țările din sudul Africii au fost lovite, în mod repetat, de furtuni și cicloane severe în ultimii ani, care au afectat securitatea alimentară, au distrus mijloacele de trai și au dus la strămutarea unui număr mare de oameni”, a adăugat ea.
La începutul acestei săptămâni, președintele din Malawi, Lazarus Chakwera, a declarat stare de dezastru în zonele afectate de ciclon.
A huge temporary lake caused by flooding in southern Malawi courtesy of Cyclone Ana pic.twitter.com/WCJnqk4Fbv
— mtafu manda (@MtafuManda) January 27, 2022
Acesta a solicitat ajutor umanitar internațional de la „comunitatea de donatori internaționali, agențiile ONU, ONG-uri, de la afaceriștii locali, dar și de la oamenii de bună-credință”. Cerea constă în corturi pentru sinistrați, alimete și bunuri indispensabile, precum și ajutor operativ pentru salvarea celor afectați.
De altfel, unele organizații s-au mobiliat deja și lucrează intens, pe teren, pentru a-i ajuta pe sinistrați.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Fotografii: EPA, Profimedia