Potrivit legii, asigurarea locuințelor este obligatorie în România, sistemul fiind administrat de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

„La finalul lunii august, 49.208 de gospodării erau asigurate în județul Galați, număr care reprezintă 20,73% din totalul gospodăriilor”, a declarat Cosmin Tudor, director general adjunct PAID.

„Prioritatea noastră absolută este să oferim sprijin rapid și eficient”

În România, sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor acoperă trei riscuri de bază: cutremur, inundații și alunecări de teren. Nicoleta Radu, director general PAID, le transmite celor care au fost afectați de inundațiile din ultimele zile să ia legătura cu agenția pe care o conduce sau cu cei de la care au achiziționat polițele.

„Prioritatea noastră absolută este să oferim sprijin rapid și eficient. Încurajăm toți proprietarii de locuințe asigurați împotriva dezastrelor care au fost afectați de inundațiile din ultimele zile să contacteze PAID sau asigurătorii de la care au achiziționat polițele.

Avem un sistem digitalizat de gestionare a daunelor pentru a accelera procesul de despăgubire și pentru a reduce povara birocratică pentru asigurații noștri. PAID rămâne dedicat protejării financiare a proprietarilor de locuințe în fața dezastrelor naturale. În aceste momente critice, reiterăm importanța asigurării obligatorii a locuinței ca instrument esențial de reziliență financiară pentru comunități”, a explicat Nicoleta Radu, director general PAID.

Ce despăgubiri se pot plăti

Potrivit legii 260/2008, asigurarea împotriva dezastrelor naturale este obligatorie pentru toate locuințele. Costul anual este de 130 de lei pentru construcțiile ridicate din materiale durabile și 50 de lei pentru cele din chirpici sau paiantă.

Suma maximă asigurată prin polița PAD este de 100.000 de lei pentru prima categorie de locuințe, respectiv 50.000 pentru cea de-a doua.

 
 

Urmărește-ne pe Google News