„Circa 800 de civili s-au refugiat în adăposturile uzinei chimice Azot, proprietate a Grupului DF al lui Dmitro Firtaş”, a indicat într-un comunicat Lanny Davis, avocatul magnatului ucrainean. „Între cei 800 de civili figurează circa 200 dintre cei 3.000 de angajaţi ai uzinei şi aproximativ 600 de locuitori din Severodoneţk”, a adăugat el.

Contactată de AFP, preşedinţia ucraineană nu a confirmat deocamdată această afirmaţie.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul de internet al Group DF, cei 200 de angajaţi prezenţi în continuare în interiorul uzinei „rămân acolo pentru a asigura protecţia produselor chimice puternic explozive aflate încă la faţa locului”.

Uzina Azon este situată în Severodoneţk, oraş-cheie din regiunea Lugansk, pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească în întregime de mai multe săptămâni.

Moscova a afirmat marţi dimineaţă că ar fi „eliberat complet” zonele rezidenţiale, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski asigurase luni că combatanţii ucraineni „rezistă” în continuare pe poziţiile lor.

Dmitro Firtaş, 57 de ani, deţinând una dintre cele mai mari averi din Ucraina, este un fost apropiat al ex-preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

În iunie 2021, Volodimir Zelenski semnase un decret care impunea sancţiuni magnatului, ordonând în special îngheţarea activelor sale şi retragerea licenţelor societăţilor sale, după ce îl acuzase că vânduse produse pe bază de titan unor întreprinderi militare ruse.

Totuşi, Firtaş denunţase invazia rusă declanşată la sfârşitul lunii februarie, ajutând de atunci la dezvoltarea unui canal de televiziune care emite non-stop, împreună cu administraţia prezidenţială şi alţi proprietari de canale.

„Acest război este complet inutil şi nu poate fi justificat în niciun caz”, a reiterat el marţi, fiind citat în comunicat. „Această tragedie umanitară este intolerabilă”, afirmă Firtaş, care în prezent se află în arest la domiciliu la Viena, potrivit media de la Kiev.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News