Vor fi, de asemenea, disponibile şi resurse suplimentare, pregătite pentru eventualitatea apariţiei unor situaţii deosebite.
Jandarmii vor avea ca obiectiv asigurarea deplasării fără incidente a cortegiului funerar şi asigurarea măsurilor de siguranţă la locul de desfăşurare a activităţilor, atât pe traseele de deplasare a cortegiului, în zona Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Otopeni, în zona Palatului Regal şi a Catedralei Patriarhale, cât şi pe durata deplasării către Castelul Peleș din Sinaia şi la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeş.
În semn de ultim omagiu adus Maiestăţii Sale, 16 jandarmi călare vor însoţi cortegiul funerar, sâmbătă, 16 decembrie a.c., pe traseul dintre Arcul de Triumf şi Gara Regală Băneasa, unde se va desfăşura un ceremonial militar la care vor participa Garda de Onoare și Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române.
Având în vedere că se anticipează participarea unui public numeros pe întreaga durată de desfăşurare a funeraliilor regale, Jandarmeria îi sfătuieşte pe toţi participanţii să respecte regulile stabilite de Casa Regală, precum și recomandările și indicațiile jandarmilor prezenți.
Totodată, cetăţenii sunt rugaţi să manifeste răbdare și să adopte un comportament civilizat adecvat momentului, iar în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale, să solicite ajutorul jandarmilor aflaţi în apropiere. Iată Ce reguli trebuie să respectați la catafalcul Regelui Mihai.
Familia Regală nu a respectat rangul, ci vârsta, la funeralii. Cum s-au aliniat urmașii Regelui Mihai la căpătâiul Majestății Sale.
Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Regele Mihai a decedat la reședința sa din Elveția.
Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, după ce recent a fost diagnosticat cu leucemie, urmând ca prerogativele sale să fie preluate de Principesa Margareta.
Regele Mihai a murit. Biografia monarhului
Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.
Pe data de 20 iulie 1927, Mihai devine rege al României, în urma renunţării la tron a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat trei ani mai târziu de tatăl său, Mihai reprimeşte coroana după un deceniu, pe 6 septembrie 1940.
În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legenda spune că, pe 30 decembrie 1947, când a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional.
În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina, excesul de popularitate l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, așa că l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni înapoi în Elveţia!
Regele Mihai e reprimit în ţară, în 1997, de preşedintele Emil Constantinescu, iar momentul a fost marcat și printr-un discurs emoționant în fața guvernului și parlamentului:
”Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România. Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții. Supraviețuirea lor este în interesul nostru. Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit. Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm (…) În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. (…) Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana”.
Regele Mihai a murit. A fost diagnosticat cu leucemie în 2016
Regele Mihai a fost operat anul trecut în Elveția. Majestatea Sa a aflat, la începutul anului 2016, că are leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant. Din acest motiv, Regele Mihai și-a anunțat retragerea din viața publică prin intermediul unui mesaj, în care a menționat că fiica sa, Principesa Margareta, îi va prelua prerogativele.
Regele Mihai a fost căsătorit cu Regina Ana de Bourbon-Parma, iar în anul 2015 au sărbătorit 67 de ani de la căsătoria lor, oficiată pe 10 iunie 1948, la Atena. Regina Ana a murit pe 1 august 2016. Considerat cel mai longeviv cuplu regal din istoria României, cei doi au avut împreună cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.
Citește și:
- EXCLUSIV | Regele Mihai va fi înmormântat în noua catedrală din Curtea de Argeş
- Regele Mihai a rescris de trei ori succesiunea la tron
- Regele Mihai I şi Regina Ana, cel mai longeviv cuplu regal din istoria României
- Foto | Aşa se distrau regele Mihai şi prietenul său la Mamaia!
- Regele Mihai, LA SCHI. Iată IMAGINI DE COLECŢIE cu SUVERANUL ROMÂNIEI | VIDEO
- Serial: Episodul 1: Regele Mihai s-a apucat de pilotaj din cauza «răului de avion»
- Serial: Episodul 2 – Regele Mihai şi Regina Ana s-au cununat catolic în Monte Carlo
- Regele Mihai a fost membru al mişcării spirituale «Reînarmarea morală»
- Regele Mihai a fost sedus de o agentă a sovieticilor
CITEȘTE ȘI…
Cea mai dragă mașină a Regelui Mihai. Părăsită într-o parcare din Drumul Taberei, a ajuns prin Grecia și e evaluată la un milion de dolari
Editorial de Claudiu Săftoiu. Regele pe catafalc, legile Justiției la votul final
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro