Cuprins:
Într-o singură săptămână, din cauza instabilității politice, s-au pierdut 2 miliarde de lei din fondurile Pilonului II, ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 250 de lei pentru fiecare contribuabil.
Impactul asupra fondurilor de pensii
Radu Crăciun, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat, a oferit explicații pentru Digi 24 cu privire la situația actuală.
Acesta a subliniat că fondurile de pensii private nu investesc exclusiv pe bursă, ci aproximativ 60% din investiții sunt în titluri de stat.
„Însă ceea ce poate nu multă lume înțelege este faptul că și prețurile titlurilor de stat variază de la o zi la alta, astfel încât în momentul în care, să spunem, profilul de risc al României crește, atunci investitorii, unii dintre ei, decid să vândă titlurile de stat românești, ceea ce duce la scăderea prețului acestora”, a explicat acesta.
Economistul a menționat că evoluția fondurilor de pensii private este influențată atât de evoluția negativă a titlurilor de stat, cât și de fluctuațiile prețurilor acțiunilor.
„Evoluția fondurilor de pensii private este influențată atât de evoluția negativă a titlurilor de stat, prin faptul că România e percepută ca o țară mai riscantă, dar, într-adevăr, și prin evoluția prețului acțiunilor. Suntem afectați din ambele locuri unde avem banii investiți. În momentul de față, având în vedere riscul politic existent în România, piețele financiare reacționează negativ la aceste evoluții”, a spus Radu Crăciun.
Importanța stabilității politice
Crăciun a subliniat importanța unui discurs politic bazat pe cifre și proiecte economice concrete, nu doar pe emoții.
„Trebuie să înțelegem un lucru, până la urmă. Conducerea unei țări este mai mult decât un dialog bazat pe idei frumoase. E vorba de cifre, e vorba de proiecte economice, e vorba de politici fiscale ș.a.m.d. E vorba de cifre. Or, dacă în discursul politic nu mai vedem cifre și vedem doar emoții, asta creează o nervozitate suplimentară în rândul investitorilor, în rândul mediului de afaceri, care, iată, se răsfrânge în în evoluția piețelor financiare”, a explicat Crăciun.
Perspective de redresare
Deși situația actuală este îngrijorătoare, Crăciun a menționat că au mai existat perioade de scădere în trecut, iar piața și-a revenit de fiecare dată. El a subliniat că banii nu s-au pierdut definitiv, ci valoarea activelor a scăzut temporar.
„Banii nu s-au pierdut, ci pur și simplu valoarea activelor a scăzut, ceea ce creează premizele pentru o revenire, cu condiția să existe un climat politic stabil în România și care să furnizeze predictibilitate în ceea ce privește politicile economice și chiar geopolitica României. Scena politică este cheie în momentul acesta”, a mai adăugat Crăciun.
Stabilitatea politică și economică a României joacă un rol crucial în evoluția pieței bursiere și a fondurilor de pensii private. Este esențial ca factorii de decizie să ia în considerare aceste aspecte pentru a asigura o creștere sustenabilă și predictibilă a economiei naționale.