„Suntem un grup de medici români anesteziști – reanimatori (ATI) care lucrează în prezent în Franța. Urmărim cu preocupare evoluția cazului medicilor ATI de la Spitalul Pantelimon, acuzați în acest moment de omor calificat cu premeditare”, e începutul textului făcut public de doctorii români.

„Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul Alexandru Anghel, la momentul reținerii doctorițelor. Ancheta a pornit după ce 16 pacienți de la ATI Pantelimon au decedat într-un interval de 4 zile, în aprilie acest an.

Medicii din Franța susțin că „persoane care nu par să aibă acel minim de pregătire profesională în ceea ce privește înțelegerea funcționării unei unități de Terapie Intensivă și a particularităților acestui serviciu, ale patologiilor caracteristice se pronunță asupra competențelor și deciziilor luate de acești medici, colegii noștri”.

„Cheia înțelegerii a ceea ce s-a petrecut la Spitalul Sfântul Pantelimon nu ser găsește în doza de noradrenalină. Cheia înțelegerii constă în realizarea faptului că situația cu care s-au confruntat colegele noastre era una fără ieșire, că se aflau într-un impas terapeutic. Este un fel de «șah mat» în medicină, când orice ai face nu mai există o soluție bună”, se arată în scrisoarea deschisă a medicilor români.

Ei încearcă să explice chiar cazul care a dus la arestarea celor două anesteziste de la Pantelimon: „Pentru cei care nu cunosc termenii medicali, starea de «șoc refractar» înseamnă o stare de hipotensiune profundă și prelungită, care nu mai răspunde la doze din ce în ce mai mari de noradrenalină. Nu mai există soluție la aceasta situație și deznodământul inevitabil este decesul, oricare ar fi doza de noradrenalină, mare sau mică. Impasul terapeutic este o realitate cu care orice medic se confruntă în viața sa, și, în această situație, continuarea tratamentelor invazive și agresive devine nu doar inutilă, ci nu face decât să prelungească suferința bolnavului și a familiei sale, fără a avea nicio speranță de recuperare sau de vindecare”.

Apoi medicii își arată susținerea pentru colegele lor arestate: „Noi, un grup de medici ATI din Franța, ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri medici ATI din România și suntem gata să împărtășim din experiența sistemului medical francez, mult mai avansată în această problematică. Legile sunt numeroase, foarte detaliate, adaptate Franței, dar pot fi un punct de plecare în elaborarea unui cadru legislativ adaptat României”.

Urmărește-ne pe Google News