Maria, 30 de ani, ridică telefonul și formează cu emoție un număr dintre cele 40 de milioane puse la dispoziţia voluntarilor pe site-ul „Call Rusia”, cum se cheamă campania. Sună câteva secunde. O femeie răspunde.

„Bună. Vorbești engleză? Sunt Maria. Vă sun din Lituania. Vă sun pentru a vă spune un mesaj foarte important. Nu știu dacă știți multe despre ceea ce se întâmplă de fapt acum în Ucraina”, și-a început Maria conversația cu o rusoaică, la finalul lunii martie.

Cu vocea tremurând și cu fetița ei de un an gângurind pe fundal, tânăra începe să-i spună femeii că „adevărul este că este o invazie teribilă”.

„Știu că e multă propagandă în Rusia. Nu știu ce ar trebui să se întâmple, dar cred că ar trebui să înceapă cu o schimbare venită din interior. Cu cât mai mulți oameni știu ce se întâmplă de fapt, cu atât se pot schimba lucrurile. Așa că, vă rog, atât cât sunteți discretă și aveți grijă, răspândiți acest mesaj către alți oameni”, i-a mai transmis Maria.

Este doar unul dintre zecile de apeluri pe care Maria și soțul ei le dau zilnic către oamenii din Rusia din casa lor din Lituania. Puțini ruși știu că bombardamentele continue ale forțelor ruse în Ucraina au ucis civili și au alungat 4 milioane de oameni, care și-au căutat refugiu în alte țări.

Maria și soțul ei Mantas. Foto: Facebook

Asta pentru că Rusia a interzis accesul la Facebook, Instagram şi Twitter, și a blocat site-urile independente de știri. Moscova vorbeşte despre o „operaţiune militară specială” de „demilitarizare” și „denazificare” a Ucrainei, iar folosirea termenilor de „război” sau „invazie” este interzisă și pedepsită penal, cu până la 15 ani de închisoare.

Astfel că, oameni din întreaga lume încearcă modalități de a lua legătură cu rușii pentru a combate cenzura și chiar să ajute să pună capăt războiului.

„Dă cel mai important apel din viața ta”

Când Rusia a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie, Maria, care face documentare, și soțul ei Mantas Kazlauskas, au urmărit știrile din casa lor, din orașul-port lituanian Klaipeda.

Maria, a crescut în Lituania, după ce statul baltic și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în 1990. Deși nu își amintește ocupația Rusiei, amenințarea rusă nu a dispărut niciodată, a spus tânăra, pentru CNN.

Când Rusia a invadat Ucraina, Maria a spus că a simțit „un sentiment de disperare și neputință”.

Pe cont propriu, cuplul a început să sune întâi la oameni de afaceri, muzee și restaurante din Moscova și Sankt Petersburg, sperând să le spună despre ce se întâmplă.

Câteva zile mai târziu, au aflat de CallRussia.org, o campanie lansată pe 8 martie cu sloganul: „dă cel mai important apel din viața ta”.

Cofondată de directorul unei agenții de creație din Lituania, Paulius Senuta, inițiativa își propune să apeleze la unul sau mai multe numere de telefon dintre cele 40 de milioane din toată Rusia.

Echipa a adunat numere de telefon disponibile public din Rusia și a creat o platformă care generează aleatoriu un număr de telefon din listă. Un utilizator poate opta să sune prin telefon, Telegram sau WhatsApp, iar la sfârșitul apelului, o fereastră de tip pop-up a site-ului îl întreabă pe utilizator dacă a reușit să convingă pe cineva despre situația din Ucraina.

Site-ul inițiativei propune și sfaturi pentru apelanţi, pregătiţi cu ajutorul unor psihologi. La numai o săptămână de la lansare, s-au dat 84.000 de telefoane în Rusia.

„Există mult sprijin (în Rusia) pentru acest (război). Dar lucrul amuzant este că ei nu cunosc acest război. Ei nu știu, sute, mii de oameni au fost uciși, bombe aruncate, copii uciși, femei care nasc în metrou, nu știu nimic despre asta”, a spus Senuta, pentru CNN.

 
 

Urmărește-ne pe Google News