Saracia in care traiesc multe familii din Romania se reflecta si in numarul foarte mare al copiilor abandonati. Anual, la nivelul intregii tari, aproape 9.000 de bebelusi si copii sub 5 ani sunt parasiti de mame in maternitati sau sectii de pediatrie din spitale, reiese dintr-un studiu realizat de UNICEF Romania.
Cinci copilasi stau linistiti in patuturile lor, intr-o incapere curata din Maternitatea Giulesti. Somnul lor e linistit si incep sa se agite doar cand le e foame. Asistentele se grabesc sa umple si sa incalzeasca biberoanele, sa le dea de mancare si sa-i schimbe. Mila tuturor se indreapta spre ei. Mamele lor nu i-au mai vrut. “Majoritatea celor care-si abandoneaza pruncii sunt femei cu dificultati materiale sau femei singure”, ne spune dr. Adrian Toma, medic primar neonatolog. Cei cinci micuti nu vor mai sta mult aici, dar din pacate vor parasi spitalul fara mamele lor. Ei vor fi preluati de institutiile abilitate.
Unitatile medicale reprezinta pentru multi parinti cu un nivel de trai scazut o solutie pentru cresterea copiilor lor. In ultimii ani abandonul copiilor in Romania s-a manifestat in aceleasi coordonate ca acum 10, 20 sau 30 de ani, se arata intr-un studiu realizat pe anii 2003 si 2004 de catre UNICEF Romania. In maternitati rata abandonului (numarul de copii abandonati la 100 de nasteri) a fost de 1,8% atat in 2003 cat si in 2004, conducand la un numar estimat de 4.000 de copii/an.
In spitalele si sectiile de pediatrie rata abandonului a fost 1,5% in 2003 si de 1,4% in 2004, estimandu-se un numar de 5.000 de copii/an la nivelul intregii tari.
Cele mai multe situatii de abandon se intalnesc in cazul copiilor cu malformatii si al celor cu greutate mica la nastere. “Un copil cu malformatii este mai frecvent abandonat din cauza temerii mamei de a nu fi judecata”, spune un specialist al Directiei pentru Protectia Copilului.
Totusi la Maternitatea Giulesti, unitate medicala de elita, cazurile de abandon au scazut de la 61 in 2004, la 53 in 2005. Asta datorita politicii foarte bune de asistenta sociala. “Cazurile incercam sa le rezolvam chiar inainte de nasterea copilului”, spune dr. Adrian Toma.
85% dintre mame sunt foarte sarace
Studiul releva faptul ca “80% dintre mame au un nivel socio-economic foarte scazut, iar 85% au venituri nesigure”. De asemenea 28% dintre femeile care si-au parasit copiii in maternitati sau spitale aveau sub 20 de ani, 42% erau analfabete si 27% nu terminasera scoala generala.