În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 jihadiști au preluat controlul a patru avioane de linie. În scurt timp, aveau să fie comise cele mai grave atentate din istorie. Două dintre aeronave au lovit turnurile gemene de la World Trade Center, iar al treilea s-a izbit de o aripă a Pentagonului. Al patrulea nu și-a atins ținta, după ce pasagerii au dejucat planurile teroriștilor, iar avionul s-a prăbușit în câmp.

Cum a decurs ziua care a schimbat istoria

Atentatele de la 11 septembrie ar putea fi descrise așa: New York, două turnuri gemene, Pentagon, un câmp din Pennsylvannia, 19 teroriști și aproape 3.000 de morți. Este fraza care ar putea să rezume cele mai sângeroase atacuri teroriste, care aveau să schimbe istoria.

La ora locală 8.46, un Boeing al companiei American Airlines, cu 92 de persoane la bord, dintre care cinci teroriști, intră în primul turn al World Trade Center. Șocul și groaza puneau stăpânire pe New York, însă din păcate era doar începutul.  Aeronava a lovit Turnul de Nord, între etajele 93-99. Toți cei de la bord și sute de oameni din clădire au murit. În doar câteva secunde, numeroase echipaje ale poliției din New York și ale pompierilor sunt trimise la fața locului. Autoritățile au început să evecueze de urgență turnul.

În acest timp, președintele George W. Bush este informat că un avion a lovit World Trade Center, liderul american aflându-se atunci în vizită la o școală din Florida. Inițial, oamenii din Turnul de Sud au primit indicații să rămână în clădire, însă ulterior a început evacuarea celor aproximativ 10.000  – 14.000 de oameni.

 

Ora 9.02: Un al avion al companiei United Airlines, cu 65 de pasageri la bord, dintre care cinci teroriști, intră în al doilea turn. Aeronava lovește Turnul de Sud,  între etajele 75-85.

Întreaga lume rămâne mută în fața acestor evenimente, pe măsură ce imagini cu dezastrul din New York sunt transmise în direct de posturile de televiziune. Imaginile cu Turnurile Gemene cuprinse de flăcări sunt imagini care cu greu se pot uita, chiar și la 15 ani de la aceste atentate. Imediat, a apărut și ipoteza unui atentat terorist.

Ora 9.08: Toate zborurile înspre și dinspre metropola New York sunt suspendate, în timp ce spațiul aerian este închis. Aceeași decizie este luată și pentru podurile și tunelurile din New York.

Ora 9.24: Apar primele informații că și zborul 77, al companiei American Airlines, a fost deturnat, după ce membri ai echipajului au reușit să-și alerteze rudele.

Ora 9.31: Președintele George W. Bush face primele declarații de presă, afirmând că evenimentele din New York sunt „aparent un atac terorist asupra țării”. Câteva minute mai târziu, al treilea avion avea să lovească Pentagonul.

Ora 9.37: Avionul Boeing, cu 64 de oameni la bord, printre care cinci teroriși lovește fațada vestică a Pentagonului. Toți cei aflați la bord, dar și 125 de militari și angajați ai Ministerului american al Apărării sunt uciși.Pentru prima oară în istorie, toate zborurile interne din Statele Unite sunt suspendate. De fapt, SUA închid spațiul aerian – nicio aeronavă nu are permisiunea să decoleze, în timp ce cele aflate deja în zbor sunt redirecționate către cele mai apropiate aeroporturi. Toate zborurile internaționale către Statele Unite sunt redirecționate către Canada, în timp ce unele zboruri din America de Sud sunt redirecționate către Mexic.

În urma haosului, precum și a zvonurilor că urmează și alte atacuri. Casa Albă și clădirea Capitoliului sunt evacuate, precum și alte clădiri guvernamentale.

Ora 9.59: Turnul de Sud se prăbușește. Aproximativ opt minute mai târziu, al patrulea avion, al companiei United Airlines, cu 44 de persoane la bord, dintre care patru teroriști, se prăbușește pe un câmp din Pennsylvannia. Pasagerii aeronavei au fost informați despre evenimentele din New York și i-au atacat pe teroriști, reușind astfel să împiedice ca al patrulea avion deturnat să atingă ținta.

Ora 10.28: Se prăbușește și Turnul de Nord al World Trade Center, după aproximativ 102 minute de când a fost lovit de un avion. În scurt timp, primarul New York-ului dă ordin de evacuare pentru Manhattan, pe măsură ce eforturile de salvare și căutare ale supraviețuitorilor devin din ce în ce mai dificile.

Imaginile sunt încă vii în memoria celor au fost martori din fața televizoarelor, cu atât mai mult în memoria supraviețuitorilor. New York-ul a fost cuprins de un nor uriaș de fum și praf, flăcările au dominat cerul, iar strigătele disperate și sirenele echipajelor de intervenție au răsunat la unison. Mii de pompieri și polițiști au intervenit la fața locului să scoată oameni din clădiri. În timp ce oamenii rămași în clărdiri sar pe geamuri, disperați.

Dupa 15 ani de la tragedie, în locul în care se înălțau Turnurile Gemene stă One World Trade Center. Totodată, acolo a fost construit și un muzeu  9/11, în memoria celor care și-au pierdut viața.

Memorial 9/11, New York

În fiecare an, în această zi neagră din istoria sa, americanii se opresc și își amintesc de cei aproape 3.000 de oameni care și-au pierdut viața.

Atacurile de la 11 septembrie au însemnat pentru americani și pierderi materiale semnificative. Al-Qaida, gruparea teroristă responsabilă de atentate, a cheltuit aproximativ jumătate de milion de dolari pentru a pune în practică planul diabolic. În schimb, Statele Unite au avut pierderi materiale de aproximativ 100 de miliade de dolari.

Mărturii sfâșietoare din cea mai neagră zi din istoria SUA

„Era Iadul pe Pământ. Am fost la câteva secunde de moarte… nu ştiam că aveam să scap”, este declarația unui supraviețuitor al atacurilor, făcută în urmă cu câțiva ani. Ron DiFrancesco a povestit, la un deceniu de la atentate, despre ziua în care și-a pierdut prietenii și colegii.

„Timpul vindecă puţin, dar nu te face să uiţi ce s-a întâmplat. Şi cred că, pentru generaţia noastră, a fost un punct important în istorie. A schimbat lumea în acea zi,” a spus DiFrancesco. El nu a oferit multe interviuri despre experiența traumatizantă pe care a trăit-o, deoarece a vrut să uite coșmarul trăit.

„Când văd clădiri înalte şi avioane, asta îmi stârneşte amintirile. Zgomotele puternice şi haosul mă deranjează foarte tare. Sunt puţin claustrofobic, aşa că atunci când sunt într-o mulţime mare, mă deranjează. Mă deranjează şi ţipetele şi vocile ridicate”, a mărturisit, în 2011, bărbatul.

Nu este singurul care gândește așa. Mai mulți salvatori care au intervenit la Turnurile Gemene s-au luptat cu depresie, în urma tragediei.

Atacatorii și motivele lor

După ce Statele Unite au încasat cea mai dură lovitură din istoria sa, au apărut numeroase întrebări. Toți voiau să afle cine este responsabil pentru aceste atacuri. La câteva ore de la atentate, FBI a reușit să-i identifice pe toți teroriștii implicați. Aproximativ două săptămâni mai târziu, au fost publicate fotografii ale celor 19 terorişti, împreună cu informaţii despre posibilele lor naţionalităţi şi nume false. Cincisprezece dintre terorişti erau din Arabia Saudită, doi din Emiratele Arabe Unite, unul din Egipt, şi unul din Liban. Gruparea Al-Qaida a fost numită cea responsabilă de atacuri.

Ideea atacurilor de la 11 septembrie i-a venit lui Khalid Sheikh Mohammed, care i-a prezentat ideea lui Osama Bin Laden, liderul Al-Qaida. Ulterior, Mohammed a furnizat suportul operaţional al atacului, inclusiv la selecţia ţintelor şi cu aranjamentele de călătorie ale teroriştilor. Bin Laden a fost liderul operaţiunii, aducând şi ajutor financiar. Totodată, el a fost implicat în alegerea participanţilor la atacuri.  Nu a mai lipsit mult pentru ca Osama Bin Laden a devenit dușmanul nr. 1 al Statele Unite.

Schimbări în politica internațională a SUA

În urma atentatelor de la 11 septembrie, politica externă americană s-a schimbat dramatic. Atentatele au avut ca rezultat direct invazia SUA din Afganistan, dar și implicrea americanilor în Irak. În primii ani, susținerea acestor intervenții a fost mare, însă pe măsură ce anii treceau, iar rezultatele (implicit capturarea lui Osama Bin Laden) întârziau să apară, susținerea a scăzut. În 2008, Barack Obama a promis că va pune capăt intervențiilor miltiare agresive și că va retrage militarii din Irak.

Uciderea lui Osama Bin Laden

Cel mai căutat terorist, Osama Bin Laden, a reușit să se ascundă timp de zece ani. A fost ucis în mai 2011, în urma unui raid efectuat de o echipă SEAL. Pe 1 mai, două elicoptere Black Hawk s-au infiltrat în teritoriul pakistanez, cu 24 de oameni la bord. Lupătorii au intrat apoi pe rând în complexul unde se ascundea Bin Laden, alături de câteva soții și mai mulți copii. În urma raidului, Osama Bin Laden a fost împușcat mortal, iar la scurt timp Barack Obama a făcut marele anunț, într-un anunț transmis în direct de televiziunile americane.

Anul acesta, la cinci ani de la moartea lui Osama Bin Laden, Barack Obama a făcut noi declarații despre ce una dintre cele mai dificile decizii pe care a luat-o în timpul președinției sale.

„Sper că în acel moment a înțeles că americanii nu au uitat cele aproape 3.000 de persoane pe care le-a ucis” în septembrie 2001 în Statele Unite, a explicat președintele american într-un interviu acordat postului CNN.

„Pot spune cu sinceritate că, în momentul în care am luat decizia, toată lumea (din echipa mea) a putut să își exprime părerea”, a continuat liderul de la Casa Albă. „N-am abordat acest dosar printr-o prismă roz. Cunoșteam riscurile operațiunii”, a adăugat Barack Obama.

O fotografie din acea zi a rămas celebră: cea în care Barack Obama urmărește evoluția operațiunii împreună cu alți membri ai administrației americane, printre care Hillary Clinton, la acea dată secretar de stat, în camera de criză de la Casa Albă.

https://twitter.com/jonoBLITZ/status/726857350578069505

Atacurile de la Benghazi

În fiecare an, pe 11 septembrie, americanii par să-și consolidereze măsurile de securitate. Cea mai neagră zi din istoria lor este un prilej pentru jihadiști să organizeze noi atentate împotriva SUA. În toamna anului 2012, în țările musulmane erau organizate numeroase proteste împotriva Statelor Unite, după apariția unui film în care profetul Mahomed este ironizat.

Protestele au devenit extrem de sângeroase în mai multe țări, precum Egipt și Libia. Tensiunile au atins însă cote alarmante, după ce manifestanți au luat cu asalt ambasada SUA din Benghazi. Ambasadorul Statelor Unite și alți trei funcționari au fost uciși în urma atacului. Acesta atac este o pată neagră în cariera lui Hillary Clinton, candidata democrată la alegerile prezidențiale din toamnă, care atunci ocupa funcția de secretar de stat.

Potrivit unui raport de anchetă al Senatului american, atacul putea să fie evitat, dacă măsurile de securitate ar fi fost consolidate. Avânt în vedere că atacul a avut loc chiar pe 11 septembrie, au apărut multe întrebări dacă nu cumva a fost unul planificat.

Cum s-a modificat amenințarea teroristă: de la Al-Qaida la ISIS

La 15 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, amenințarea teroristă nu a dispărut. Uciderea lui Osama Bin Laden a fost cea mai mare lovitură pentru Al-Qaida, însă alte grupări teroriste i-au luat locul în a semăna teroare la nivel global. Grupările teroriste sunt acum împărțite clar din punct de vedere geografic, dar și diviziate. Recent, o singură grupare jihadistă a reușit totuși să își facă numele cunoscut în întreaga lume. Este vorba despre Statul Islamic, grupare pe care FBI a calificat-o anul trecut o amenințare mai mare decât Al-Qaida.

În urmă cu 15 ani, era probabil greu de imaginat că o grupare teroristă ar putea să controleze un teritoriu atât de vast. Al-Qaida era prezentă în Afganistan, alături de talibani, iar după atentatele de la 11 septembrie, s-a dispersat în munții din Pakistan. Pentru o perioadă, gruparea Al-Shabaab a controlat teritorii din centrul și sudul Somaliei. Al-Qaida din Maghrebul Islamic a controlat câteva orașe din Mali. Cu toate acestea, nici o altă grupare teroristă nu a dobândit puterea ISIS. Jihadiștii din Statul Islamic au declarat un califat pe teritoriul Siriei și al Irakului, au instaurat legea sharia, ba chiar au propriile tribunale și propria monedă. Dintre toate grupările teroriste, ISIS are de departe cele mai ambițioase planuri.

Modalitatea în care teroriștii plănuiesc să atace țările occidentale a suferit și ea modificări. Atacurile de la 11 septembrie au fost planificate pe o perioadă de doi ani, ceea ce face ca un atac similar să fie puțin probabil. Acum se merge pe un alt tipar: Statului Islamic face apel către militanții săi să comită atacuri mai mici, dar totuși mortale, împotriva Occidentului.

Din 2013, de când s-a rupt din Al-Qaida și a devenit ISIS, gruparea teroristă a reușit să pună la cale atentate sângeroase, dar și să cucerească teritorii semnificative. Statul Islamic își îndeamnă militanții să acționeze fie singuri – “lupi singuratici” -, fie în celule teroriste mici, cu doi sau trei membri, iar asta face sarcina serviciilor antitero extrem de dificilă. Teroriștii s-au făcut cunoscuți mai întâi prin decapitările ostaticilor săi occidentali – inclusiv jurnaliști americani.

Lumea a ajuns să se teamă de ISIS, însă teroarea la nivel mondial s-a instaurat anul trecut. Pe 13 noiembrie, 130 de oameni au fost uciși în urma unor atentate care au lovit Parisul. Atacurile din capitala Franței au fost puse la cale de mai mulți jihadiști care au jurat credință Statului Islamic.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News