„ (…) în perioada 2013 – 2016, la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara, un număr de 93 de inculpaţi, angajaţi cu atribuţii de gestiune şi angajaţi din sectorul exploatare (…), au delapidat cantitatea de 1.611.334 l de motorină, care a fost valorificată prin vânzarea pe piaţa neagră, cauzându-se astfel un prejudiciu de 7.502.371 de lei”, arată anchetatorii.
Membrii grupării constituite în interiorul Regionalei CFR raportau în acte cantități mai mari de combustibili folosiți, producând astfel un surplus, pe care îl vindeau apoi pe piața neagră.
Prejudiciul depăşeşte 7,5 milioane de lei.
Ancheta arată că furtul era generalizat la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara, având sprijinul conducerii unităţii, reprezentată de şeful de depou, adjunctul acestuia, contabilul-şef, şefii de compartimente, preşedintele sindicatului mecanicilor de locomotive, dar şi al unui poliţist.
„Trinomul alcătuit din primitorii-predatorii de produse fluide, revizorii şi mecanicii de locomotivă au constituit celula de bază a grupului infracţional organizat, având rolul de producere a surplusului de combustibil şi de disimulare a activităţii infracţionale, prin atestarea în foile de parcurs a unor împrejurări nereale (…)”, mai transmite DIICOT.
Combustibilul delapidat de angajaţii Depoului Timişoara era vândut în afara regionalei, iar banii erau împărțiți între conducere și ceilalți angajați.
Ancheta arată că implicarea în activitatea infracţională a angajaţilor a fost atât de extinsă, încât s-a ajuns la suprapunerea grupului infracţional peste o parte din structura de personal a Depoului de Locomotive Timişoara.
„Menţionăm că au fost reţinute pentru perioada 2013-2016 peste 3.300 de acte materiale de delapidare şi falsificare a peste 18.600 de foi de parcurs”, precizează DIICOT.
În aprilie 2016, procurorii DIICOT au făcut 47 de percheziţii în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, în acest dosar.
Ulterior, gestionarul-şef al Depoului de Locomotive Timişoara la acea vreme, Gheorghe Borza, liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotivă de atunci, Ioan Boloş, contabila-şefă Florina Silaghi şi omul de afaceri Liviu Martin au fost arestaţi preventiv.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Timiş.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro