Unele slabesc sistemul imunitar, altele cauzeaza boli grave. Cele mai raspandite specii sunt Klebsiella pneumoniae, care duce la aparitia pneumoniei si Staphylococcus aureus, responsabila de provocarea toxiinfectiilor alimentare.
Banii sunt, intr-adevar, murdari. Cel putin aceasta este parerea microbiologului Peter Ender, director al departamentului de boli infectioase al Wright-Patterson Air Force Base in Dayton, statul american Ohio. „Hartiile acelea verzi pe care le tineti mototolite in buzunare, aruncare la intamplare in poseta sau asezate ordonat in portofel va pot imbolnavi serios, ba chiar va pot pune viata in pericol. Multe bancnote sunt contaminate cu microorganisme foarte periculoase si extrem de rezistente la tratamentul cu antibiotice”, avertizeaza microbiologul Peter Ender.
El este autorul unui experiment care a demonstrat teoria referitoare la bacteriile ce se dezvolta pe dolari. Astfel, Ender a adunat 68 de bancnote verzi din mai multe zone geografice de pe cuprinsul Statelor Unite, de la diverse magazine si scoli si le-a pastrat timp de 24 de ore intr-o solutie fiziologica, mediu favorabil dezvoltarii unor eventuale bacterii pe hartie. Ulterior, Peter Ender si echipa lui au constatat o crestere semnificativa a numarului de bacterii. Era vorba de 93 de specii din care 94 la suta prezentau agenti patogeni cu un inalt grad de risc de raspandire a unor epidemii. Doar patru din cele 68 de hartii testate erau „curate”.
„Cea mai periculoasa este bancnota de un dolar”, a declarat Peter Ender, in cadrul unei conferinte in Orlando, Florida. „Si asta pentru ca aceasta bancnota este cel mai des vehiculata in toate tarile lumii, prin urmare, si in Africa. Cati dintre noi suntem rezistenti la microbii proveniti de pe Continentul negru? Va amintesc ca, in general, americanii si europenii care calatoresc intr-acolo sunt vaccinati special contra anumitor boli. Riscul de infectii e imens”, avertizeaza Peter Ender.
Se recomanda masuri de igiena sporite
„Riscul e cu atat mai mare in cazul in care banii sunt utilizati in spitale sau in magazinele alimentare”. Totusi, el adauga ca, deocamdata, lumea nu trebuie sa intre in panica. „Este nevoie de teste mult mai amanuntite si complexe. Probabil ca abia peste cativa ani vom reusi sa demonstram cu siguranta teoria conform careia bacteriile se raspandesc de la om la om in timpul schimbului de bancnote”. Microbiologul precizeaza ca, avand in vedere cele descoperite si pentru orice eventualitate, se recomanda utilizarea cartilor de credit sau masuri de igiena sporite.