„Din cauza contextului din țara vecină și a schimbării legislației privind vârsta de înrolare în armată, se remarcă şi creșterea considerabilă a numărului cetăţenilor ucraineni care au încercat să intre ilegal în România (aproximativ 9.500), deveniţi ulterior solicitanţi de protecţie temporară sau azil în ţara noastră”, a anunțat Poliția de Frontieră.

Numărul ucrainenilor care au intrat ilegal în România este de zece ori mai mare decât numărul tuturor celorlalți cetățeni străini (980) care au vrut să ajungă fraudulos în țara noastră.

„În primele opt luni ale anului 2024, în urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 2.837 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 980 pe sensul de intrare în ţară şi 1.857 pe sensul de ieşire din ţară”, a precizat Poliția de Frontieră.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, la începutul lunii aprilie, legea care reduce vârsta limită de recrutare în armată ucraineană de la 27 la 25 de ani.

Mai mult, în iunie, ministerul Apărării de la Kiev a transmis că ucrainenii din străinătate care au împlinit 17 ani trebuie să se întoarcă în Ucraina şi să se înregistreze pentru serviciul militar la centrele de recrutare.

„Tinerii care au împlinit 17 ani trebuie să fie înregistraţi pentru serviciul militar. Aceasta este o cerinţă. Şi este valabil şi pentru cei care se află în străinătate”, preciza atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, locotenentul Dmitro Lazutkin.

În conformitate cu legea marţială din Ucraina, bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani le este interzis să părăsească ţara.

Foto: Poliția de Frontieră

Urmărește-ne pe Google News