Acesta este un site din Olanda care realizează investigații digitale și culegere de date din surse publice.

Femeia trecea drept Maria Adela Kuhfeldt Rivera și le spunea celor cu care se întâlnea că este copilul unui tată german și al unei mame peruviene, fiind născută în orașul Callao din Peru.

Bellingcat a descoperit că certificatul său de botez este fals, fiind semnat de un preot din Callao cu 9 ani înainte de fondarea bisericii unde s-ar fi petrecut botezul.

În realitate, aceasta și-a început cariera de ofițer GRU în Rusia, conform investigației realizate de Bellingcat, împreună cu o serie de organizații media, precum La Repubblica din Italia și Der Spiegel din Germania. Bellingcat este un site din Olanda care realizează investigații digitale și culegere de date din surse publice.

Maria Adela Kuhfeldt Rivera Foto: Bellingcat

„Rivera” era un agent acoperit, antrenat să treacă drept un străin.

Moscova a mai recurs la astfel de agenți și în perioada sovietică. Câteodată, aceștia rămân sub identități secrete pentru zeci de ani.

Călătorii în Roma, Paris, Malta

Agenta a călătorit între Roma, Paris și Malta, ajungând în anul 2013 în Napoli, unde se află comanda forțelor aeriane aliate.

La Napoli a pus bazele unui butic de bijuterii, numit Serein și a dus o viață socială activă.

Sursa foto: Bellingcat

Un angajat NATO a avut o „relație” cu ea

Cunoștințele sale spun că prin preluarea rolului de secretar al ramurii napoletane a Lions Club, aceasta a reușit apoi să se împrietenească cu personal NATO.

Un angajat al NATO chiar a spus că a avut o scurtă relație romantică cu „Rivera”.

Hackerii din Belarus

În mod tradițional, agenții ilegali sunt extrem de greu de găsit de către agențiile de contraspionaj, dar într-o lume în care datele biometrice, softurile de recunoaștere facială și investigațiile open source sunt la îndemână, devine tot mai greu pentru Rusia să își țină agenții feriți de radar, potrivit The Guardian.

Christo Grozev, directorul Bellingcat și principalul investigator, a spus că a găsit prima oară urma unui posibil agent când analiza o bază de date cu treceri de frontieră în Belarus. Aceasta a fost furnizată de un grup de hackeri ce se opune regimului lui Alexandr Lukashenko.

Cum s-a ajuns la „Maria Adela”

Grozev a căutat apoi pașapoarte ruse în zone cunoscute pentru operativi GRU și a găsit numeroase date. Multe au nume rusești, dar unul a ieșit în evidență: Maria Adela Kuhfeldt Rivera.

Verificând-o pe „Rivera”, Grozev a găsit că aceasta a călătorit cu mai multe pașapoarte rusești, având numere cunoscute a fi folosite de agenții GRU, inclusiv unul condamnat pentru otrăvirea cu noviciok a traficantului bulgar de arme Emilian Gebrev, iar altul cunoscut pentru implicarea în atacul asupra lui Sergei Skripal și a fiicei lui în 2018.

Retrasă în 2018

Grozev a mai găsit și că în data de 15 septembrie 2018, „Rivera” a cumpărat un bilet de avion de la Napoli la Moscova.

Maria Adela Kuhfeldt Rivera | Foto: Facebook Adela Serein

Cu o zi înainte, Bellingcat publicase un articol despre doi ruși care călătoriseră în Marea Britanie pentru a otravi familia Skripal, iar neregulile din pașapoartele lor sugerau că au legături cu serviciile.

În acel moment părea că „Rivera” este retrasă de șefii săi, care se temeau că și alți agenți cu numere similare de pașaport pot fi compromiși. De atunci nu a părut să mai plece din Rusia, conform datelor.

La două luni după plecarea sa bruscă de la Napoli, aceasta a postat în italiană pe Facebook, aparent ca o explicație pentru dispariția și tăcerea sa. În explicație scrie că face chimioterapie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News