Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat proiectul ordonanței care desființează acordarea de granturi pentru investiții din fonduri UE pentru firmele afectate de pandemie. Măsura vine după ce înscrierea pentru fonduri a declanșat un adevărat scandal.
Libertatea a scris încă din 17 mai că Ministerul Economiei urmărește anularea acestei măsuri.
Miercuri, Ministerul Economiei a emis o informare de presă în care precizează că proiectul de ordonanță „vizează desființarea Măsurii 3, în forma ei actuală, urmând ca ea să se refacă pe programul de finanțare europeană REACT-EU, aflat în prezent în proces de programare la MIPE”.
Prin Măsura 3, firmele puteau accesa granturi de 200.000 de euro pentru investiții. În total s-au înscris 27.000 de firme, iar bugetul se ridică la 550 de milioane de euro.
Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a acuzat că peste 50% din investiții sunt imobiliare, iar entități private au avut acces la date interne. Oficialul a făcut plângere penală la DNA în luna februarie.
Suspiciuni de fraudă
Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi.
Ministerul Economiei:
Încă din februarie există acuzații de fraudă în privința înscrierilor.
Mai exact, antreprenorii care au avut acces la date interne au știut procentele de cofinanțare, cele care au făcut diferența între firmele câștigătoare și celelalte.
Un om de afaceri a povestit atunci sub anonimat, pentru Libertatea, cum se derula schema.
Banii se mută la altă măsură
Anularea Măsurii 3 va permite realocarea fondurilor către o altă măsură adoptată de guvern, respectiv acordarea de bani pentru capital de lucru (Măsura 2), conform Ministerului Economiei.
Măsura 2 a fost adoptată în toamna anului trecut și a avut un buget inițial de 350 de milioane de euro, dar sumele s-au epuizat după doar câteva minute. La acel moment, 22.000 de firme s-au înscris, însă suma inițială nu ajungea decât pentru un sfert din firme.
Din cauza scandalului declanșat de epuizarea rapidă a banilor, Guvernul Orban a decis în toamna anului trecut o suplimentare de 500 de milioane de euro a bugetului pentru Măsura 2.
Claudiu Năsui, ministrul actual al Economiei, a declarat însă că acești bani nu au existat în buget.
Măsura va fi refăcută
Măsura 3 va fi refăcută cu fonduri din programul european REACT-EU. Acesta este un instrument european care pune la dispoziția statelor 47,5 miliarde de euro pentru măsuri împotriva crizei generate de pandemie.
României îi revin 1,32 miliarde de euro.
Proiectul privind desființarea Măsurii 3 va fi în dezbatere publică timp de zece zile, conform Ministerului Economiei.