Unul dintre cei mai mari profeti ai Vechiului Testament a fost Ilie, misiunea lui fiind aceea de a readuce si mentine poporul pe drumul credintei intr-un singur Dumnezeu, intr-o perioada in care cultul idolatric ii atrasese pe multi dintre israeliti.
Sfantul Ilie, sarbatorit azi in traditia crestina, s-a nascut spre sfarsitul secolului al X-lea i.H., si cea mai mare parte a activitatii sale s-a desfasurat sub domnia timidului rege Achab, ajuns un instrument docil in mainile sotiei sale, Izabela, de origine feniciana. Aceasta a favorizat de la inceput cultul lui Baal, pe care l-a impus apoi intregului popor.
Cand credinta intr-un singur Dumnezeu aproape disparuse si majoritatea poporului imbratisase idolatria, Ilie s-a prezentat in fata regelui Achab si a anuntat o perioada de trei ani de seceta, drept pedeapsa din partea lui Dumnezeu.
I-a invins pe cei 48 de proroci ai regelui Achab
Mai mult, pentru a dovedi falsitatea idolilor si puterea adevaratului Dumnezeu, Ilie i-a convocat, pe muntele Carmel, pe regele Achab si pe delegatii din toate triburile lui Israel, ca sa participe la o proba a focului. Ilie a spus catre popor: ‘Dati-ne doi junci; ei sa-si aleaga unul, sa-l taie in bucati si sa-l puna pe lemne, dar foc sa nu aprinda; iar eu voi gati pe celalalt vitel si-l voi pune pe lemne si foc nu voi aprinde. Apoi, voi chemati numele dumnezeului vostru, iar eu voi chema numele Domnului Dumnezeului meu. Si Dumnezeul care va raspunde cu foc, acela este Dumnezeu’.
Cei 48 de proroci ai lui Baal au pregatit primii altarul si au inceput sa strige catre cer: ‘si strigau cu glas mai tare si se intepau, dupa obiceiul lor, cu sabii si lanci pana ce curgea sange. Trecuse de amiaza si ei tot s-au zbuciumat mereu pana la timpul jertfei, dar n-a fost nici un glas, nici raspuns, nici auzire’. Ilie a pregatit si el un altar, a cerut sa se toarne apa pe lemne si in jurul altarului si apoi s-a rugat: ‘… auzi-ma, Doamne, auzi-ma acum cu foc, ca sa cunoasca astazi poporul acesta ca tu esti Dumnezeu in Israel… Si s-a coborat foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot si lemnele si pietrele si tarana, si a mistuit si toata apa care era in sant’.
Poporul entuziast i-a indepartat pe slujitorii cultului pagan si a reinnoit legamantul de credinta fata de Iahve. Ilie considera ca a sosit ceasul triumfului definitiv, dar nu peste mult timp, cu amaraciune si nedumerire in suflet, s-a vazut nevoit sa fuga in pustiu pentru a scapa de furia Izabelei.
A murit cu 850 de ani inainte de Iisus Hristos
Opera de refacere spirituala, inceputa cu atata truda, a fost dusa la bun sfarsit de ucenicul sau Elizeu, caruia Ilie i-a transferat chemarea divina si spiritul sau. Elizeu a fost martorul unic al sfarsitului misterios al lui Ilie, intamplat in anul 850 inainte de Hristos, prin urcarea lui la cer intr-un car de foc.
Ii trasneste pe dracii ascunsi in caini si pisici
Sfant razboinic al calendarului ortodox, Ilie a fost investit de oamenii din popor cu atributele zeilor: tunetele si fulgerele. Ca si ei, Ilie conduce un car de foc si, in timpul furtunilor, trimite fulgere si trasnete catre dracii si pacatosii de pe pamant. La trasura lui sunt inhamati doi sau patru armasari albi, cu aripi. Speriati de moarte, dracii fug de le sfaraie calcaiele, se ascund printre frunzele pomilor, in turlele bisericilor, pe sub stresinile caselor, ba chiar si in trupurile unor animale, in special catei si pisici. Pentru ca vrea cu tot dinadinsul sa-i rapuna pe toti, sfantul trasneste tot ce-i cade in bici in acea clipa: arbori, oameni, case, vite sau biserici. Legenda spune ca odata a tunat asa de tare, incat a plesnit un copil in pantecele mamei lui si un vitel in burta vacii. De frica sa nu distruga lumea de tot, Dumnezeu si Fecioara Maria l-au lasat ciung de mana dreapta, l-au surzit si i-au scos un ochi, dar cu toate astea, el continua sa alerge dracii si sa-i ucida cu biciul de foc tinut in mana stanga.
120.000 de romani poarta numele Ilie sau Ilinca
Statisticile Birourilor de Evidenta a Populatiei existente la nivel national arata ca, din totalul celor aproximativ 22 milioane de romani, peste 120.000 de persoane (1,83%) poarta numele sfantului, Ilie sau Ilinca.