Putini au fost cei care i-au dat sanse de supravietuire lui Mihai Vesa, din Sibiu, copilul care se nastea intr-o zi de 13 cu o grava malformatie la inima, a carei operatie reuseste la un caz dintr-un milion. Sangele sau nu se oxigena si avea o nuanta albastra. Un doctor roman capabil, o familie care chiar si-a dorit copilul, sistemul medical german, dar mai ales organismul puternic al lui Mihai au dus la rezolvarea cu succes a cazului.
Minunea de a avea un copil s-a materializat pentru Corina si Leone Vesa chiar intr-o zi de 13. ‘Am nascut la termen, in aprilie 2002, iar modul in care evoluase sarcina indica o nastere fara probleme, cum a si fost de altfel.
Totul era perfect’, isi aminteste Corina, 33 de ani. Situatia avea sa se schimbe dramatic insa in doar cateva ore de la nastere. Micutul Mihai a venit pe lume cu o malformatie cardiaca grava. Practic, artera pulmonara incepea din locul de unde ar fi trebuit sa porneasca aorta. Astfel, circuitul sangelui era invers, acesta plecand de la inima neoxigenat, din acest motiv capatand si o nuanta albastra.
Mihai a fost preluat in scurt timp de doctorul Calin Metes, din Sibiu, care a stiut exact ce trebuie sa faca. ‘Pe vremea aceea, operatia de inversare a arterei pulmonare cu aorta era posibila in Romania doar in cazul copiilor de 10 luni’, ne-a zis Corina, mama baietelului.
Doctorul Metes a luat legatura cu un ziar german care avea o relatie stransa cu o fundatie umanitara. La cinci saptamani de la nastere, Mihai a fost trimis in M?nchen, Germania. ‘Presa a inceput o campanie agresiva pentru strangerea sumei necesare operatiei, in jur de 30.000 de euro’, isi aminteste Leone, tatal micutului.
Prima operatie a fost de bypass. Dupa inca doua saptamani venise momentul interventiei principale. ‘A mai stat inca trei saptamani sub anestezie totala. Cand organismul si-a revenit, ne-am intors in tara. Primul control a fost facut dupa sase luni, tot in Germania. Dupa aceea, am venit din ce in ce mai rar la clinica pentru ca mereu rezultatele analizelor erau imbucuratoare’, ne-a spus mama lui Mihai.
Pustiul de aproape 6 ani, pe care Libertatea l-a vizitat zilele trecute, nu constientizeaza experienta prin care a trecut, limitandu-se doar sa spuna: ‘Am avut probleme cu inima’ si sa explice fiecare poza pe care parintii au realizat-o in perioada operatiilor. ‘Aici eram la oxigen si uite-o si pe asistenta mea! Vorbesc cu ea pe web-cam. Mereu se bucura sa ma vada’, ne-a zis pustiul, care e micul erou al parintilor.
Dupa o interventie chirurgicala ce a durat cateva ore bune, medicii germani i-au refacut micutului circuitul sangvin. Astfel, artera pulmonara si aorta au fost ‘legate’ la inima asa cum ar fi fost normal
„A fost norocos, alti copii nu au supravietuit”
Medicul Calin Metes, cel care, impreuna cu Leone si Corina Vesa, a avut grija ca micutul sa ajunga in Germania, considera ca Mihai a avut un noroc fantastic. ‘Au mai fost cazuri, rare, ce-i drept, de copii care s-au nascut cu aceasta malformatie congenitala a inimii , dar acestia nu au supravietuit. La vremea aceea nu existau posibilitati pentru ca Mihai sa fie operat in Romania, asa ca interventia in Germania a fost cea mai buna solutie’, ne-a spus el.
Membrii clanului Fugate, primii „oameni albastri”
Primul caz din lume de oameni cu ‘sange albastru’ cercetat de medici a fost cel al clanului Fugate din Kentucky, SUA. Majoritatea descendentilor imigrantului francez Martin Fugate, care s-a stabilit pe pamant american in jurul anului 1820, aveau o nuanta vinetie, datorita sangelui de culoare albastra care le curgea prin vene. In urma unor investigatii medicale, doctorii americani au publicat in 1982 un material in revista Science, in care puneau tenta albastruie a sangelui pe seama unei boli ereditare rare, methemoglobinia, care consta in slaba oxigenare a celulelor. Membrii familiei Fugate, care se nasteau albastri, incepeau sa prinda o culoare normala odata cu inaintarea in varsta. Numai in cazuri de stres sau boala mai deveneau vinetii, iar buzele si unghiile prindeau o tenta de albastru inchis.