„Sotului meu nu ii place munca”
In adolescenta, Alina a incercat sa treaca peste handicap si a reusit sa faca un liceu, sa-si dea bacalaureatul si sa se califice in meseria de coafeza. La 25 de ani s-a casatorit. „Am crezut ca va fi mai usor in doi, dar m-am inselat, deoarece sotului meu nu-i place munca. in schimb iubeste confortul, distractia, intr-un cuvant viata buna”, ne povestea Alina, care dupa ce a batut saptamani si luni la rand drumurile in cautarea unui loc de munca a luat cea mai grea decizie din viata sa. „Am hotarat brusc sa profit de handicapul meu. Daca din cauza lui nu-mi puteam gasi de lucru, atunci sa ma folosesc de el. Am inceput sa merg sa cersesc in orasele vecine: Bacau, Piatra Neamt, Iasi, pentru a nu ma recunoaste cineva si a le spune parintilor. Sotul meu a comentat la inceput, dar banii i-au inchis gura”, isi continua povestea tanara.
in vara lui ’97 Alina pleaca in Polonia pentru a strange bani sa-si cumpere o casuta. Avea deja o fetita si era pe drum al doilea copil. Nu s-a intors decat cu 500 euro, restul de 7.000 fiindu-i luati cu forta de sot, venit dupa ea in Polonia. intoarsa acasa, ramasa singura cu doi copii, a trebuit sa continue cersetoria, pentru a avea ce le pune pe masa micutilor. „Copiii erau la gradinita saptamanala, iar eu ma urcam in tren sau autobuz si plecam in alt oras, unde cerseam. Strangeam intre 200.000 de lei si un milion de lei pe zi. Cu banii castigati mi-am cumparat strictul necesar unei case. La prima vedere paream o familie normala, chiar vecinele ma invidiau”, ne spune Alina.
Despe viata ei de cersetoare, femeia ne povesteste cum pleca la 5 dimineata de acasa pentru a ajunge in orase indepartate. Se aseza la cate un colt de strada, in apropierea pietelor. „Niciodata nu m-am vaicarit, nu plangeam si nu ceream. Stateam pur si simplu intr-un colt”, ne explica Alina.
Totul s-a terminat insa atunci cand vecinii au aflat cu ce se ocupa ea. Cand copiii ei au venit plangand de la gradinita pentru ca li se spusese ca mama lor e cersetoare.
in urma cu doi ani a reusit sa se angajeze ca maturator la societatea de salubrizare din oras, dar a fost disponibilizata. De atunci, Alina se lupta cu propria constiinta. Daca-si reia vechea ocupatie, ea va avea bani pentru a-si salva fetita, grav bolnava la rinichi. „Pentru a putea face fata cheltuielilor la spital, luna trecuta a trebuit sa vand aragazul, butelia, iar acum gatesc afara, pe foc din lemne”, se plange femeia, care din cauza amenzilor primite pentru cersit nu poate primi nici ajutorul social.