Abonamentele STB, prelungite cu durata zilelor de grevă
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat luni seară, la finalul negocierilor cu sindicaliștii STB, că decizia autorității locale este ca abonamentele actuale STB, valabile pentru transportul public, să fie prelungite cu durata zilelor de grevă.
„Multă lume ne-a sunat pe numărul unic, iar decizia STB este de a prelungi abonamentele în curs, adică abonamentele vor fi prelungite cu durata zilelor de grevă”, a afirmat edilul.
Acesta a precizat că salută „decizia rațională și legală a șoferilor care au iesit pe traseu” și a făcut un apel la șoferi și vatmani să iasă pe traseu marți, pentru că „vremea acestui sindicat a apus”.
„Este o aventură, cu riscuri care nu merită. Îi îndemn pe soferi și pe vatmani să se gândească la copiii care merg la școală și care petrec mult timp pe frigul de afară. Îi îndemn să se gândească la consecințe”, a mai spus Nicușor Dan, care a precizat că urmează disponibilizări pentru șoferii care nu vor reveni la muncă.
Consiliul de Administrație, apel la șoferi să iasă pe traseu
Președintele Consiliului de Administrație (CA) al STB, Adrian Ștefănescu, a declarat că la negocierile de luni seară, care au durat două ore, „a rezultat o singură solicitare a sindicatului majoritar, în speță demiterea directorului general”, Adrian Criț, lucru „interzis prin contractul colectiv de muncă”, dar a precizat că va fi făcută o evaluare a acestuia, „pe baza criteriilor de performanță” din contract.
„Facem un apel către șoferi și angajații societății să reia lucrul cât se poate de repede, așa cum este prevăzut în hotărârea instanței”, a mai spus șeful CA al STB, Adrian Ștefănescu.
Lider sindicat STB: „Salariații vor decide”
Vasile Petrariu, şeful sindicatului transportatorilor din București, a declarat, la finalul negocierilor de la Primăria Capitalei, că, după cele două ore de discuții, nu s-a luat o decizie fermă privind încetarea grevei de către angajații STB.
„Noi nu ne opunem reformelor, eficientizării, vrem să muncim, să fim plătiți rezonabil și vrem să se respecte legea, contractul colectiv de muncă, codul muncii. Vrem ca sindicatul reprezentativ să fie tratat așa cum spune legea și cum obligă legea”, a spus Vasile Petrariu.
„Acum ne ducem, o sa transmitem catre salariati ce asteptau si ei cu interes. O să luăm legătura, vom informa fiecare unitate în parte și vor decide”, a menționat el.
Nicușor Dan: „Va fi făcut un audit de management al STB, condus de Adrian Criț”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat la Digi24, după prima rundă de discuții din această seară, că marți dimineață în București vor fi cel puțin 40% dintre autobuzele, tramvaiele și troleibuzele din București pe traseu și a precizat că va fi făcut un audit al managementului STB, condus de Adrian Criț.
Printre condițiile puse de greviști pentru a relua munca este demisia directorului.
„Domnul Criț are cam 10 luni de mandat. Trebuie făcută analiza activității domnului Criț, Consiliul de Administrație trebuie să facă această analiză. Este normal să fie făcută, este normal să fie făcut un audit de management al societății. Trebuie făcut, o să fie făcut”, a explicat Nicușor Dan.
Edilul a precizat apoi că nu știe dacă greva STB va înceta marți, dar a subliniat că „o să avem cel puțin 40% autobuze și tramvaie pe traseu”.
Noi discuții în această seară
Alte două runde de negocieri vor avea loc în această seară, în încercarea de a detensiona situația. Conducerea STB se va întâlni cu sindicatele la ora 18.00, iar apoi, la ora 20.00, la sediul Primăriei Capitalei, este programată o nouă rundă de discuții.
Până la ora 16:00, 34% dintre autobuzele, troleibuzele și tramvaiele STB au ieșit pe traseu, potrivit reprezentanților PMB. Numărul este în creștere cu 14% față de dimineață, când procentul era de 20%.
Șeful STB: „Am publicat un anunț de angajare”
Adrian Criț, șeful STB, a anunțat într-o conferință de presă că au fost notificați „toți angajații cu privire la sarcinile de serviciu”. „Am formulat plângeri penale contra celor care au declanșat greva ilegală. Aplicăm cu fermitate tot ce e în codul muncii pentru cei care nu și-au dus-o la îndeplinire”, a spus directorul STB.
În aceeași conferință, el a spus că a fost postat un anunț de angajare pe site-ul companiei pentru autobuze.
„Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajați care au căzut pradă manipulării și protestează fără să aibă nicio dorință. De cinci zile se încalcă legea, salariații care vor să meargă pe traseu sunt amenințați, există imagini, înregistrări, organele de cercetare penală își vor face datoria”, a spus Criț.
Acesta i-a rugat pe șoferi să iasă pe traseu și să respecte legea și îi critică pe sindicaliști că nu au venit la discuțiile de azi. „Zi de zi s-au pierdut peste 4,8 milioane de lei. Suntem la limită. Societatea nu își permită să plătească salariile”, a continuat el.
Acesta a mai precizat că șoferii care nu sunt prezenți la muncă trei zile consecutiv va avea contractul de muncă desfăcut. „Ne dorim personal de calitate, vom fi mai duri în selecția personalului. Salariile în STB sunt motivante”.
Sunt mii de angajați, nu spun că vor pleca toți. Vom declanșa cercetare disciplinară, nu o fac eu. Se va analiza caz cu caz. Sunt liste cu cei care nu s-au prezentat la muncă. După ce se vor verifica se fac comisii de analize, se notifică angajații și facem ce scrie în contract.
Adrian Criț:
Șeful STB a mai spus că va exista și un dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor. „Azi am sunat la 112. Va exista dosar deschis și pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cu acele mitinguri. Cum ne protejăm la nuntă, botez, așa trebuie să respectăm legea cu toții peste tot”, a mai spus Criț.
Petrariu susține în continuare că singura soluție e demisia lui Criț
Vasile Petrariu a anunțat, luni, că sindicatul a făcut duminică o solicitare către Consiliul de Administrație, de unde a primit un răspuns în care s-a condiționat o întâlnire de încheierea conflictului de muncă.
„Noi ne-am consultat cu oamenii și oameni ne-au spus că nu se pune problema și că dacă doresc o întâlnire reală și un dialog trebuie să accepte să discutăm și soluția de rezolvare este demisia directorului general”, a declarat Petrariu într-o conferință de presă.
Liderul de sindicat a mai spus că marți, în zi lucrătoare vor fi și mai puțini șoferi și vatmani pe traseu – 10%. ”Nici mâine nu vor lucra dacă directorul general nu își dă demisia sau nu este demis”, a mai precizat Petrariu.
Liderul sindicatului transportatorilor din STB, a mai anunțat azi că demisionează din funcția de consilier general și membru PSD.
„Demisionez din funcția de consilier general și membru PSD, pentru ca primarul general să vină și să rezolve problema”, a mai punctat liderul de sindicat.
Acesta a mai spus în timpul conferinței de azi că demisia directorului general al STB poate debloca situația.
„Demisia directorului general înseamnă deblocarea acestei situații după care în regim de urgență să începem discuțiile legate de contractul colectiv de muncă, de condițiile de muncă și așa mai departe”, a mai spus Petrariu.
STB condiționează întâlnirea cu sindicaliștii de reluarea lucrului
Continuă contrele dintre conducerea Societății de Transport București (STB) și sindicaliști. Consiliul de Administrație al STB condiționează o întâlnire cu sindicaliștii de reluarea lucrului. Sindicaliștii, în schimb, susțin că vor relua lucrul doar după plecarea directorului general.
„Condiționarea întâlnirii de confirmarea în prealabil ca întreg personalul angajat să reia lucrul, este o dovadă clară că nu se dorește dezamorsarea acestui conflict. De asemenea, condiționarea unilaterală a numărului de persoane care să participe la o eventuală întâlnire, este o altă dovadă că se dorește în mod formal o întâlnire. În aceste condiții, salariații transmit următorul mesaj: ,,Vom relua lucrul în momentul în care d-ul Adrian Criț nu va mai fi Director General, iar membri CA STB SA, împreună cu reprezentanții salariaților vor stabili condițiile reluării activității”, anunță sindicaliștii într-un comunicat.
Câte vehicule sunt pe traseu luni dimineață
Un număr de 103 vehicule din totalul de 521 erau pe traseu luni dimineața, la ora 6.00, în a cincea zi de grevă a angajaților de la Societatea de Transport București. Șoferii de autobuze sunt cei care în principal nu au dorit să iasă pe traseu, doar 17 din peste 350 fiind la lucru, potrivit Digi24.
Cu o zi în urmă, primarul Capitalei a anunțat că au fost pe traseu 65% dintre tramvaie și troleibuze și un număr mic de autobuze. El a spus că mult mai mulți şoferi şi vatmani ar fi reluat activitatea dacă nu ar fi fost „intimidaţi” de sindicat.
„Mulţi angajaţi STB şi-au reluat azi (duminică – n.r.) activitatea. Am avut pe traseu 65% dintre tramvaie şi troleibuze şi un număr mic de autobuze. Salut decizia celor care au înţeles că rezolvarea problemelor se face prin dialog, respectând legea”, a spus primarul general Nicuşor Dan, pe Facebook.
Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti anunţă, într-un comunicat de presă, că solicită Consiliului de Administraţie al STB organizarea unei întrevederi, luni, cu reprezentanţii angajaţilor. Directorul STB, Adrian Criț, i-a chemat ieri la discuții, însă aceștia au refuzat.
Criț le-a cerut din nou angajaților STB să iasă pe traseu și „să nu mai dea crezare acestui lider”.
„E implicat în tot ce înseamnă acțiuni ilegale și nu respectă legea. Rog instituțiile statului să intervină pentru ca sentința Tribunalului București să fie pusă în executare. Aștept propuneri de la angajați. Patru zile micșorează veniturile societății. Vom fi în imposibilitatea de a nu mai plăti salariile, furnizorii”, a declarat Adrian Criț, într-o conferință de presă susținută duminică.
Foto: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro