Paul Pacuraru (foto) iubeste fotografiile si aparatele de fotografiat. Acest lucru se poate dovedi si prin „colectia” de aparate pe care le pastreaza indiferent cat sunt de vechi.
Cel mai „batran” aparat are in jur de 60 de ani. „Cred ca aveam cel mult 13-14 ani cand l-am primit de la parintii mei. E un Fed 2 cu care nu puteam face decat poze alb-negru, evident. Desi nu-l mai folosesc, l-am pastrat”, spune senatorul liberal, care are la ora actuala in dotare vreo 10 aparate de fotografiat. Pacuraru e mandru ca de fiecare data cand isi cumpara un aparat de fotografiat ii studiaza cu foarte mare atentie si cartea tehnica.
Acum, pentru ca e detinatorul a doua aparate digitale ultraperformante, care valoreaza in jur de 5.000 de euro fiecare, Pacuraru spune ca trebuie „sa se puna la punct” si cu datele tehnice, care acopera in jur de 221 de pagini. si ca dovada ca-i place si se si straduieste sa faca fotografiile „ca la carte”, senatorul are in biroul sau de la Senat nu numai cele doua aparate de care nu se prea desparte, ci si voluminoasa carte. „Pozele nu se fac asa, oricum. Toata lumea spune ca se pricepe la fotografii. Dar nu e adevarat. Mie chiar imi place sa fac totul cat se poate mai bine”, spune senatorul, care isi aminteste ca a avut si o expozitie la Galati inainte de Revolutie. „Am participat la o expozitie. Dar pentru ca am avut o fotografie sugestiva pentru sistemul de atunci, am fost interzis. Era un ou inconjurat de sarma ghimpata ruginita. Din pacate, acum nu mai am timp de expozitii. Dar ma straduiesc sa nu ratez ocaziile care-mi apar ca sa fac fotografii”, mai spune liberalul.
Acesta isi aduce aminte ca in 1989 si-a cumparat prima masina, o Dacie, din banii obtinuti din fotografii. „Am depus banii din 1984 si prin ’89 mi-am luat masina. Pot spune ca sunt dator moral aparatelor de fotografiat”, spune senatorul, care isi mai aminteste ca petrecea foarte multe ore in laboratorul pe care l-a improvizat in apartament, intr-una din bai. Pasiunea senatorului pentru fotografie are insa o radacina. „Am vrut sa ma fac critic de arta. Dar pentru ca mi s-a spus ca am sa mor de foame cu critica mea, am renuntat. insa citind foarte mult despre pictura am incercat sa transpun asta in fotografie, ca sunt destul de apropiate. Nu-mi place insa sa filmez. De aceea nici nu am camera de filmat si nici nu cred ca imi voi cumpara”, mai spune Pacuraru, care considera ca pentru o fotografie se munceste mult mai mult pentru „a iesi o bijuterie”. Fara sa se implice prea mult in acest domeniu, Pacuraru afirma ca si-a criticat de multe ori colegii care s-au ocupat de „capitolul” fotografii mai ales in campania electorala.