A fost degradat şi trimis în rezervă

După război a urmat însă căderea nemeritată în anonimat. Mai mult, cel supranumit “salvatorul Constanţei” a fost degradat, trecut în rezervă şi trimis cu domiciliul forţat în satul Neatârnare.
“L-am cunoscut pe Horia Agarici după război. Era un om priceput la toate. A lucrat o perioadă ca mecanic auto. Un meseriaş desăvârşit. Apoi, ştiu că ajunsese instalator sau cam aşa ceva pe la hotelurile de pe Litoral. Un om jovial, deşi soarta îl lovise crunt şi nedrept”, ne-a povestit Ion Popa, un constănţean de 86 de ani.
Reabilitarea, care a survenit în 1965, a avut o poveste aparte. Un general sovietic de aviaţie l-a căutat pe Agarici ca să-i mulţumească pentru că în timpul unui duel aerian petrecut în război, pilotul nostru nu l-a doborât, sesizând că adversarul său rămăsese fără muniţie.
“După ce l-a îmbrăţişat şi i-a mulţumit, rusul a făcut un memoriu, descriind în ce condiţii l-a găsit pe tata, aviator în rezervă, care lucra ca muncitor într-un atelier. După aceea l-au reabilitat relativ”, a rememorat inginerul Ilie Agarici, băiatul eroului. Repus în drepturi cu gradul de căpitan, Horia Agarici a murit în 1982 şi a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul Eroilor din Constanţa.

I s-a compus o melodie

Curajoasa faptă a lui Horia Agarici nu a rămas fără ecou. Toată ţara vorbea despe eroul aerului care salvase Constanţa.
Mai mult, i s-a dedicat chiar o melodie, pe versuri de Păstorel Teodoreanu şi pusă pe note de Gherase Dendrino, care începea astfel: “A plecat la vânătoare Agarici, a plecat ca să vâneze bolşevici….”.
Horia Agarici a fost şi poet. El a scris sute de poezii în limba română, dar şi în engleză, franceză, italiană şi germană, limbi pe care le stăpânea la perfecţie.
A publicat şi un volum de nuvele, “Şoimanu Furtună”, precum şi tratatele de specialitate “Aviaţia de vânătoare” şi “Lupta în cer”.

Macellariu a prevenit măcelul

Un alt salvator al Constanţei a fost contraamiralul Horia Macellariu. Primind ordin pe 24 august 1944 să riposteze în cazul în care forţele germane îi vor ataca, Macellariu a ales calea dialogului şi, implicit, a salvării Constanţei de la un bombardament devastator.
Contraamiralul Horia Macellariu
“Între patru ochi, am examinat situaţia şi l-am determinat să se retragă fără luptă şi distrugeri, care ar fi făcut victime în populaţia nevinovată. Deci, bătălia dintre flota germană şi cea română s-a dat între mine şi viceamiralul neamţ”, a notat Macellariu, după întâlnirea cu viceamiralul Brinkmann, comandantul suprem al forţelor germane din zonă.
Imagine din Constanţa anilor 40
Drept răsplată, Macellariu a fost condamnat la 25 de ani de temniţă şi degradare militară “pentru complot împotriva orânduirii de stat”.
A executat 16 ani de închisoare, după care a fost graţiat, în 1964, la vârsta de 70 de ani. Ulterior a fost reabilitat şi i s-a redat gradul de contraamiral.

 
 

Urmărește-ne pe Google News