O singură doză de vaccin de la Johnson & Johnson are o eficacitate de 70%, iar datele vor ajuta compania să îşi argumenteze solicitarea adresată autorităţilor de reglementare americane pentru autorizarea unui rapel.

„Compania are acum dovezi generate că un rapel creşte protecţia faţă de COVID-19”, a declarat dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al Johnson & Johnson, într-un comunicat.

Efectele secundare provocate de administrarea a două doze au fost comparabile cu cele văzute în studiile clinice pentru o singură doză de vaccin. Datele vor fi publicate în lunile următoare și mai trebuie evaluate şi de specialişti independenţi.

Studiul de fază a III-a referitor la administrarea celei de-a doua doze de vaccin la 30.000 de participanţi a testat eficacitatea acesteia la 56 de zile după prima, la adulţi cu vârsta peste 18 ani.

Potrivit datelor studiului, a existat doar un caz care a dezvoltat o formă severă de boală în grupul de vaccinaţi şi 14 în grupul placebo, rezultând un interval larg de încredere.

Studiul a avut o perioadă scurtă de urmărire de aproximativ 36 de zile, dar a constatat că a doua doză a fost bine tolerată, a spus compania.

Compania a mai spus marţi că dovezile dintr-un studiu separat, efectuat în condiţii reale, pe aproape 400.000 de persoane din Statele Unite care au primit vaccinul Johnson & Johnson au arătat că vaccinul are o eficacitate de 79% în prevenirea infecţiilor cu COVID şi o eficacitate de 81% în prevenirea spitalizărilor, comparativ cu 1,52 de milioane de persoane de vârste, sexe şi probleme de sănătate similare care nu au fost vaccinate.

Administrarea unei doze de rapel cu serul produs de Johnson & Johnson a intrat în cercetări într-un moment în care Statele Unite, dar și mai multe state europene, au anunțat că vor administra o a treia doză pentru persoanele care au primit vaccinurile pe bază de ARNm, precum Pfizer sau Moderna.

 
 

Urmărește-ne pe Google News