”Luptăm împotriva discriminării prin sport, unde fiecare pornește cu șanse egale, indiferent de rasă, etnie, orientare sexuală sau identitate de gen, vârstă sau statut socio-economic. Sportul este diversitate. De-a lungul anilor numeroase competiții sportive au adus laolaltă oameni din toate zonele, care au transmis mesaje puternice”, explică Vlad Viski, director executiv Asociația MozaiQ.
La turneul Fotbal pentru Diversitate vor participa șase echipe de amatori, patru din Cluj Napoca și restul din București, în total 45 de sportivi vor lupta pentru medalii la Fabrica de Sport, pe str. Tudor Vladimirescu nr. 22. Conferința de deschidere a turneului va avea loc vineri 22 februarie, de la ora 20.00, la Centrul Cultural German Cluj Napoca,
„Noi credem în puterea sportului pentru a schimba oamenii și mentalitățile. Indiferent de diferențele dintre noi, pe terenul de fotbal pornim cu toții egali, iar acest mesaj puternic a fost transmis și cu ocazia Gay Games, în vara lui 2018, când sportivi amatori din România au participat la olimpiada gay de la Paris. Transmitem prin acest turneu că persoanele LGBT nu sunt mai prejos decât ceilalți, iar homofobia și transfobia nu au ce să caute în sport”, a declarat Robert Rațiu, președinte MozaiQ.
În România, sportivii LGBT încă se ascund
În România încă nu există sportivi în activitate care să fi recunoscut public că au o altă orientare sexuală sau identitate de gen. Ar fi totusi de amintit cazul Marianei Cetiner, handbalistă arestată și condamnată la închisoare pentru trei ani în 1996 pentru homosexualitate, conform articolului 200 din Codul Penal, și cazul Alinei Dobrin, care în 2013 a fost victima unui scandal mediatic generat de divorțul său și recunoașterea că este lesbiană. În 2010 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat cu avertisment pe patronul de fotbal Gigi Becali pentru o declarație privind interzicerea transferului la clubul Steaua a unui fotbalist bănuit a fi homosexual, transmițându-se astfel un semnal că homofobia nu-și are locul în fotbalul românesc.
MozaiQ face demersuri pentru a include FRF ca partener în acest turneu, și din nou ne-am lovit de indiferență.
FIFA interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen
De altfel FIFA interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen, în ultimii ani aplicând numeroase sancțiuni federațiilor de fotbal din țări ca Mexic, Uruguay, Chile sau Grecia pentru sloganuri homofobe strigate de fani.
- VIDEO / Antonella, drumul de la un corp de băiat la o femeie liberă, în cultura culpei
- VIDEO | Ați vota-o pe Antonella? Ați vota un om care și-a urmat cu tărie visul, în ciuda prejudecăților că „așa ceva nu se poate”?!