În prima etapă au fost înmatriculați în clasa zero 153.000 de copii în toată țara, dar înscrierea continuă. Părinții care au copii cu vârsta de 6 ani pot afla din ghidul „Libertatea” toate regulile înscrierii și documentele necesare, ce înseamnă evaluarea copiilor și, foarte important, răspuns la întrebarea dacă îți poți alege învățătoarea.
Cuprins:
Ce este clasa pregătitoare?
Numită și clasa zero, clasa pregătitoare e un an de tranziție de la grădiniță la școală. În ultimul timp, au fost diverse dezbateri despre înlocuirea clasei pregătitoare cu clasa I, ceea ce i-a nedumerit pe părinți. Cu alte cuvinte, clasa pregătitoare să devină clasa I, clasa I – a II-a și tot așa. Această modificare însă n-a avut loc niciodată.
Cine se înscrie în această clasă?
Părinții ai căror copii împlinesc 6 ani până pe 31 august 2021 sunt obligați să trimită cereri de înscriere la școli. În schimb, pentru copiii care vor face 6 ani după 1 septembrie 2021, decizia le aparține părinților: dacă evaluarea și recomandările arată că sunt dezvoltați, copiii pot să urce prima treaptă a învățământului preuniversitar. În școlile speciale, copiii de 8 ani sunt obligați să înceapă procesul educațional, dar la solicitarea părinților o pot face și cei între 6 și 8 ani.
Cine îi evaluează?
Nivelul de dezvoltare se stabilește în două moduri. Dacă elevii au urmat grădinița, părinții îi pot cere instituției o recomandare. Dacă n-au fost în învățământul preșcolar sau au revenit din străinătate, părinții vor depune o cerere de evaluare la centrele județene de resurse și asistență educațională (CJRAE), respectiv la Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE). Cele două variante sunt valabile pentru toții copiii.
Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere și unde se depune?
Dosarul va cuprinde următoarele documente:
- Cerere de înscriere pentru prima sau a doua etapă, care se găsește și pe site-ul școlilor;
- Recomandare de la grădiniță sau rezultatul evaluării de la CJRAE/CMBRAE;
- Declarație pe propria răspundere;
- Avizul medicului de familie sau școlar;
- Copie după carnetul de vaccinare sau informații despre vaccinări de la medicul de familie;
- Copie a actului de identitate al părinților;
- Copie după certificatul de naștere al copilului;
- Acte care atestă starea civilă a părinților.
Documentele se pot trimite online, dar pentru ca înmatricularea să fie valabilă, tot e nevoie ca părintele să se prezinte la școală, altfel nu se ia în considerare aplicația. Prin urmare, e mult mai sigură și mai puțin complicată depunerea dosarului direct la școala unde se dorește înscrierea copilului.
Pot părinții să aleagă școala? Dar învățătoarea?
În cererea de înscriere părinții pot bifa dacă vor să trimită copiii la una dintre școlile la care sunt arondați (de circumscripție), în funcție de strada pe care locuiesc sau, dacă aleg alta, să noteze numele instituției. În caz că cererea pentru altă școală decât cea arondată e respinsă, în formular trebuie bifată o a doua opțiune, de obicei, o școală din zona lor.
În ce privește învățătoarea, părinții nu o mai pot alege; repartizarea se face prin tragere la sorți sau în ordine alfabetică.
Care sunt etapele de înscriere în 2021 și cum sunt repartizați copiii?
Prima etapă a început pe 10 mai, iar în prima zi o aplicație informatică a repartizat copiii ai căror părinți au ales școlile la care sunt arondați. Între 11 și 18 mai, s-au procesat în școli cererile părinților care au decis să-și înscrie copiii la alte școli decât cele din zona unde locuiesc. Copiii lor vor intra pe locurile rămase libere după repartizarea elevilor din zona în care se află instituțiile respective. Pe 20 mai s-au afișat la școli și pe site-ul inspectoratelor numele elevilor înmatriculați și numărul locurilor libere.
A doua etapă a pornit pe 21 mai, când școlile și inspectoratele au prezentat online cum vor fi repartizați copiii pe locurile disponibile acum.
Pentru că încă suntem în etapa a doua, până pe 31 mai, părinții ai căror copii n-au prins locuri în școli după prima etapă sau n-au participat pot trimite cereri de înscriere. În sfârșit, pe 4 iunie se vor afișa listele finale în școli.
Are nevoie copilul de stilou în clasa pregătitoare?
Întrebare asta a trezit multe reacții pe Facebook. Părinții vor primi detalii de la învățătoare la prima ședință, a spus cineva. Altcineva a recomandat pixurile cu gumă de șters. O învățătoare a spus că un instrument potrivit e creionul, pentru că stiloul ar implica mai mult efort, iar pixul alunecă printre degete. O mamă, în schimb, a lăudat stiloul din silicon.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro