„Societatea anunţă investitorii şi publicul interesat că, în contextul situaţiei excepţionale de pe pieţele de energie şi gaze, Consiliul de Administraţie a adoptat, în şedinţa din 27 decembrie 2021, programul de producţie pe anul 2022. Programul de producţie se bazează pe câteva principii economice solide, precum prezervarea lichidităţii, îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de către companie, inclusiv plata la timp a salariilor, a impozitelor şi taxelor şi a serviciului datoriei pentru creditele angajate, precum şi adoptarea unui model de business care ţinteşte, pe de-o parte, să reducă dependenţa de energia electrică, iar pe de altă parte să menţină pe cât posibil portofoliul de produse, cu excepţia celor neprofitabile sau cu marja de profit foarte mică”, a transmis producătorul de aluminiu.

În acest sens, activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită „o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile de pe pieţele de energie vor reveni la normal”, precizează Alro Slatina.

Compania mai spune că anul viitor se vor implementa şi măsuri de reducere a costurilor şi de eficientizare a activităţii, iar cantităţile de metal primar care nu vor mai fi produse vor fi compensate parţial cu metal reciclat sau cu metal primar cumpărat de la terţi.

Societatea apreciază că o parte din furnizorii şi din clienţii săi vor fi afectaţi de măsurile propuse, astfel încât şi-a propus să angajeze cu aceştia discuţii constructive în vederea diminuării impactului şi asigurării condiţiilor de repornire a capacităţilor.

Alro Slatina:

Conducerea producătorului de aluminiu dă asigurări că nu are în vedere pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar „măsuri pentru eficientizarea folosirii forţei de muncă”. Acestea pot cuprinde inclusiv perioade de şomaj tehnic sau devansarea şi cumularea unor revizii şi reparaţii.

În ceea ce privește investiţiile în curs, compania urmează să se concentreze doar pe acelea care vor aduce „câştiguri şi îmbunătăţiri imediate ale activităţii sale” sau care sunt necesare în vederea conformării cu operarea sigură şi legală.

„Celelalte investiţii vor fi amânate pentru o dată ulterioară, în funcţie de evoluţiile din economie”, a precizat conducerea societății.

În urmă cu o săptămână, președintele Sindicatului Liber Aluministul din cadrul companiei, Constantin Popescu, anunțase că până pe 10 martie, producția Alro va fi diminuată cu 60%, în cadrul unui program de închidere totală a activității.

„Halele de electroliză se închid pe rând. Vom face extracţia de aluminiu care mai este la ora actuală în cuve şi scoatem din activitate cuvele respective. Avem deja 30 de cuve închise din data de 20 decembrie. În primă fază vom diminua producţia cu 60%, până la 40%, asta până la 10 martie”, a declarat, la acel moment, liderul de sindicat, pentru Ziarul Financiar.

„Ne confruntăm cu preţurile exorbitante din piaţa de energie şi lipsa energiei din piaţă. Deja am început procesul de închidere. Nu avem de unde să găsim energie, România importă. Extragem aluminiul, urmând să închidem din hale în funcţie de piaţă. Gândiţi-vă că nu putem să producem cu preţul de 2.300-2.600 de dolari pe tonă de aluminiu”, mai spunea sindicalistul.

Constantin Popescu a mai transmis și un comunicat de presă în care susținea că reducerea producţiei va duce la trecerea în şomaj tehnic a peste 1.000 de angajaţi din sectoarele pe care le deţine compania (aluminiu primar şi aluminiu prelucrat), dar şi din Alum Tulcea.

Informațiile au dus la deprecieri importante ale acțiunilor Alro Slatina pe bursa autohtonă, până când conducerea societății a venit cu un comunicat în care afirma că nu a luat decizia de a opri activitatea de producție, deși dădea de înțeles că acest lucru s-ar putea întâmpla. „Conducerea societății privește cu îngrijorare evoluțiile recente ale prețului energiei, considerând nivelurile atinse în ultimele zile ca fiind nefundamentate și nesustenabile din punct de vedere economic”, au transmis reprezentanții Alro Slatina, miercuri, 22 decembrie.

Producătorul de aluminiu este a doua mare companie din România afectată de creșterea prețurilor energiei electrice și gazelor, după Azomureș. Din 17 decembrie, producătorul de îngrăşăminte pentru agricultură și-a oprit producția.

Urmărește-ne pe Google News