Luna viitoare se fac 4 ani de la moartea primului copil infectat cu piocianic la Spitalul Județean din Suceava. Iar dosarul tărăgănat primește o a doua lovitură. Pe 30 decembrie, Judecătoria Suceava a stabilit că părinții au dreptate, iar durata procesului este una anormală. Astfel, Ana Maria Manea și soțul acesteia, Ovidiu, au câștigat lupta cu statul din a doua încercare – prima oară acțiunea le fusese respinsă, iar ei plătiseră inclusiv cheltuielile de judecată. Cei doi și-au pierdut copilul, Alexandru Teodor, pe 1 martie 2016. Acesta a trăit 13 zile.
“Am câștigat. Sincer, nu ne așteptam. Avocații ne-au explicat că, până pe 1 iunie, trebuie finalizată ancheta”, a punctat Ana Maria Manea pentru Libertatea.
Cei trei care au murit
Toți cei trei copii s-au născut în același loc și au decedat după maximum două săptămâni, din aceeași cauză. Un singur lucru a fost diferit, modul în care părinții au aflat că micuții s-au infectat: fie „mama era infectată deja”, fie infecțiile nu existau, fie au fost amenințați cu datul în judecată pentru hărțuirea spitalului.
Cei trei bebeluși care au murit:
- Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore)
- Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile)
- Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile)
Ce a decis Judecătoria
Judecătorii suceveni au acceptat că cei aproape 4 ani trecuți de la decesul micuților reprezintă o perioadă exagerată.
“În baza art. 4886 alin. 1 Cod procedură penală admite contestaţia privind durata procesului penal formulată prin avocat ales de contestatorii Manea Ana Maria și Manea Ovidiu, în dosarul de urmărire penală nr. 4276/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Stabileşte termen pentru rezolvarea cauzei la data de 01.05.2020. Contestatorii nu pot formula o nouă contestaţie mai devreme de data de 01.05.2020. În baza art. 275 alin. 3 Cod pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, au hotărât Judecătorii.
Expertiza a fost trimisă după articolele Libertatea
E al doilea pas înainte făcut de părinți. Aceștia au acuzat, la începutul lunii decembrie, că nici măcar expertiza medico-legală nu fusese trimisă către dosar.
Libertatea a publicat un nou episod al cazului și, în mai puțin de 2 săptămâni după apariția articolului, IML Iași a anunțat că expertiza e gata și va fi trimisă la dosar.
„Expertizele sunt gata deja, urmează mâine să intre în Comisia de avizare. După finalizarea avizării, în cursul zilei de miercuri, cel mai târziu joi, vor ajunge la Parchet”, a declarat directorul IML Iași, Diana Bulgaru, pe 16 decembrie, în emisiunea Adrianei Nedelea – “La Fix”.
Echipa de investigații Libertatea & GSP a publicat în 2016 trei cazuri de bebeluși morți la Spitalul din Suceava după ce au contactat piocianic, germenele unei infecții nosocomiale multirezistent la antibiotice.
În februarie se împlinesc patru ani de la primul dintre decesele care au tulburat orașul. În ianuarie 2019, echipa de investigații Libertatea & GSP a aflat că oamenii legii nici măcar nu ceruseră expertiza medico-legală. Tot în ianuarie Parchetul anunța că dosarul va fi soluționat în 2019, ceea ce nu s-a întâmplat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro