UPDATE ora 13:20: Papa Francisc a plecat de la Şumuleu Ciuc și se îndreaptă spre Iași, acolo unde unde va ajunge după ora 17,00, şi va vizita Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.
Suveranul Pontif va face un popas la Casa Jakab Antal din Şumuleu, de lângă biserica franciscană, unde va lua masa şi se va odihni, după care îşi va continua drumul către Târgu Mureş, de unde va lua avionul până la Iaşi,
UPDATE ora 13:10: Papa Francisc a oferit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.
Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria
UPDATE ora 12:25: Suveranul Pontif s-a adresat credincioșilor veniți la Șumuleu Ciuc pentru a asista la Sfânta Liturghie.
„Cu bucurie şi recunoscător lui Dumnezeu mă aflu astăzi aici, împreună cu voi, dragi fraţi şi surori în acest îndrăgit sanctuar marian, bogat în istorie şi credinţă, unde, ca fii, venim s-o întâlnim pe Mama noastră şi să ne recunoaştem ca fraţi”, a spus Papa Francisc.
De asemenea, Suveranul Pontif a făcut referire la semnificaţiile pelerinajului, menţionând că „a peregrina” înseamnă „a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră”.
În mesajul de la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc a făcut trimitere la „calea împăcării”, dar şi la credinţa că Dumnezeu este „în mijlocul nostru”.
„Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă”, a mai spus Papa.
Papa Francisc şi-a încheiat mesajul cu îndemnul de „a merge împreună” şi de a crede în „bucuria mântuirii”.
UPDATE ora 12:15: Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial a fost scoasă din biserica franciscană statuia Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.
UPDATE ora 11:30: A început Sfânta Liturghie pe care Suveranul Pontif o oficiază în fața a aproape 100.000 de mii de pelerini. Slujba va fi tradus simultan în limbile maghiară și română.
UPDATE ora 11:15: Papa Francisc urcă dealul de la Șumuleu cu papamobilul Dacia Duster și își face apariția printre pelerini.
UPDATE ora 11.10: Papa Francisc ajunge în câteva momente la Șumuleu Ciuc, cu papamobilul Dacia Duster.
UPDATE 11:00: Invitații au început să sosească la Șumuleu-Ciuc. Premierul Viorica Dăncilă a ajuns cu puțin timp în zona special amenajată.
În acest moment se aproximează că 85.000 de pelerini sunt prezenți la eveniment, însă numărul va crește pe măsură ce oamenii continuă să parcurgă drumul până în zona în care a fost montată scena.
În așteptarea Suveranului Pontif, credincioșii au spus și ce înseamnă această vizită pentru ei.
UPDATE 10:55: Sutele de pelerini așteaptă cu sufletul la gură sosirea Papei. La ora 11:30 Suveranul Pontif va oficia Sfânta Liturghie la Sanctuarul de la Șumuleu-Ciuc.
UPDATE 10:50: Câteva zeci de persoane prezente la Şumuleu Ciuc au avut nevoie de asistenţă medicală. Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecţiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate în zonă.
UPDATE 9.30: Zeci de mii de oameni sunt deja la locul de pelerinaj de la Șumuleu Ciuc, așteptându-l pe Papa Francisc. Pelerinii au format o coadă de mai bine de un kilometru, urcând pe ploaie torențială și noroaie.
UPDATE 8.30: Imagini impresionante de la dealul din Șumuleu Ciuc. Credincioșii înfruntă ploaia torențială pentru a ajunge la locul pelerinajului. Este un drum de aproximativ o oră de la baza dealului până în zona în care a fost montată scena.
Întreaga zonă se află sub avertizare cod portocaliu de averse torențiale, până la ora 10.00.
Astfel, sunt șanse ca ploaia să se oprească la sosirea Suveranului Pontif, care este așteptat la Șumuleu în jurul orei 11.15.
Liturghia pe care acesta o va oficia începe la ora 11.30, iar predica liderului Bisericii Catolice va fi tradusă simultan în limbile română și maghiară.
Papa Francisc a aterizat deja la Târgu-Mureș, unde a fost întâmpinat de prefectul județului Mureș, Mircea Dușa. De aici, Suveranul Pontif va pleca către Șumuleu Ciuc. Inițial, Papa trebuia să aterizeze la aeroportul din Bacău, însă traseul a fost schimbat din cauza condițiilor meteorologice.
Zeci de mii de pelerini au ajuns deja la Șumuleu și urcă dealul pentru a ajunge în locul unde se va ține liturghia. Au venit cu autocare, cu mașinile sau cu trenul, încă de la primele ore, mai ales că accesul în zonă se putea face chiar de la ora 3.00 dimineața.
Credincioșii au venit cu pelerine și cu cizme de ploaie, căci prognoza meteo nu este deloc una bună. De altfel, plouă deja torențial la Șumuleu-Ciuc.
Unii dintre ei au găsit și soluții inedite, pentru a nu se rătăci în aglomerație. Se țin toți de aceeași frânghie.
Credincioșii s-au adunat la Șumuleu încă din timpul nopții. Mulți dintre ei au înnoptat în bisericile-monumente istorice, care au rămas deschise special pentru a-i adăposti pe pelerini.
Programul Papei Francisc în a doua zi din vizita în România
Un număr de 110.000 de persoane s-au înscris să participe la slujba oficiată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc, dar organizatorii îi aşteaptă şi pe cei care nu s-au înregistrat şi care vor avea locuri special amenajate.
În total, se estimează o participare de aproximativ 300.000 de oameni.
La ceremonii și-a anunțat prezența și președintele Ungariei, Ader Janos. Peste 25.000 de pelerini vin din Ungaria, dar sunt şi persoane din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina care şi-au exprimat intenţia de a lua parte la acest eveniment.
În preajma altarului de unde Papa Francisc va oficia liturghia de la Şumuleu Ciuc a fost amplasată o poartă secuiască de mari dimensiuni, cu simboluri specifice zonei Ciuc.
Poarta are o înălţime de 5,3 metri, o lăţime de 8,48 metri, iar pentru realizarea ei s-au folosit peste patru metri cubi de lemn de stejar.
În plus, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, cu o vechime de peste 500 ani, va fi urcată pe munte şi va împodobi altarul de unde Suveranul Pontif va oficia sâmbătă slujba.
La liturghie vor participa 60 de episcopi și patru diaconi, iar zeci de preoți vor fi prezenți în mulțimea de pelerini pentru a-i împărtăși pe credincioși. Totodată, predica pe care Papa o va rosti în timpul liturghiei va fi tradusă simultan în limbile română şi maghiară.
Şumuleu Ciuc a primit statutul de loc de pelerinaj în 1444
Şumuleu Ciuc, cartier al municipiului Miercurea Ciuc, găzduieşte Bazilica papală minoră închinată Sfintei Fecioare, păstorită de Ordinul Franciscan. Biserica barocă a fost sfinţită în 1876, iar în 1948 papa Pius al XII-lea a ridicat-o la rangul de bazilică minoră. În România există încă trei bazilici minore, în afara celei de la Şumuleu Ciuc: la Cacica, la Maria Radna şi la Oradea. Toate cele patru bazilici sunt sanctuare mariane şi sunt asociate pelerinajelor prilejuite de marile sărbători creştine, potrivit catholica.ro.
De la Șumuleu la Iași
De la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va pleca la Iaşi, unde va ajunge după ora 17,00, şi va vizita Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. După această întrevedere, se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”.
Papa Francisc va susţine un discurs pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro