UPDATE ora 15.45. PSD anunţă constituirea unui grup de lucru în Parlament pentru aplicarea referendumului.
„Am propus domnului preşedinte Iohannis formarea unui grup la nivel de Parlament, condus de preşedintele Camerei Deputaţilor, care să discute cu toate partidele politice. Este nevoie de consens, de două treimi pentru a putea pune în practică aceste obiective, şi să-l facem operaţional acest grup, astfel încât această revizuire a Constituţiei să fie pusă în practică în cât mai scurt timp”, a spus Viorica Dăncilă.
Grupul va fi condus de Marcel Ciolacu. El va începe încă de joi formarea sa. PSD a precizat că se opune organizării referendumului de modificare a Constituţiei simultan cu alegerile prezidenţiale
UPDATE ora 14.15. Grupul minorităţilor naţionale doreşte restrângerea domeniilor în care pot fi emise Ordonanţe de Urgenţă.
„Toată lumea e de acord cu ce s-a votat şi cu întrebarea, rămâne de văzut cum arată textul efectiv. Bănuim că se va găsi o soluţie juridică. Din punctul ăsta de vedere, am susţinut demersul preşedintelui”, a anunţat liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian.
El a precizat că ar dori ca, odată cu modificarea Constituţiei, să se restrângă mai mult dreptul Guvernului de a emite OUG, nu doar în sensul decis la referendum, cu privire la sistemul judiciar.
UPDATE ora 13.20. Partidul Pro România susţine aplicarea referendumului, dar doreşte şi ale modificări în Constituţie.
„L-am informat pe preşedinte că noi am dori să cuprindem şi alte aspecte care sunt neclare, nu lucruri care necesită o consultare amplă a cetăţenilor şi o dezbatere amplă în Parlament. Cred că dacă va exista o majoritate largă noi o să prezentăm câteva puncte care trebuie clarificate”, a spus prim-vicepreşedintele Pro România, Daniel Constantin
Formaţiunea vrea ca apartenenţa României la UE şi la NATO să fie cuprinsă în Constituţie, dar şi ca dreptul românilor din afara ţării la vot să fie clar precizat în Legea fundamentală.
UPDATE ora 12:20. Delegaţia ALDE a anunţat că susţine aplicarea rezultatelor referendumului şi vrea o Comisie parlamentară specială.
„Am spus că suntem de acord cu interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie, element care a constituit prima întrebare. În privinţa celei de-a doua întrebări, privind interzicerea prin OUG a modificărilor privind pedepsele şi infracţiunile, am spus că şi aici suntem de acord”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la finalul consultărilor.
El a precizat că va trebui făcută o comisie parlamentară care să decidă ce fel de modificări presupune aplicarea referendumului – fie la nivel constituţional, fie în legi inferioare.
UPDATE ora 11:20. Primul partid care a participat la consultările de la palatul Cotroceni de miercuri a fost PMP, cu o delegație condusă de Eugen Tomac.
„Punctul nostru de vedere este foarte clar: PMP cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în lege şi vom susţine acest demers în Parlament. Considerăm că, atunci când se vor produce modificările Constituţiei, să se ţină cont şi de referendumul din 2009. Credem că această instituţie – referendumul – nu trebuie neglijată şi trebuie respectată voinţa cetăţenilor. Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri”, a spus Tomac, la finalul consultărilor.
Este prima dată, după alegerile europarlamentare, când liderii celor două partide de la Putere, Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu se întâlnesc cu şeful statului.
O altă premieră este prezenţa la Palatul Cotroceni a grupului lui Victor Ponta, recunoscut în Parlament, în urma rezultatului alegerilor.
Primii care vor ajunge, miercuri, la consultări sunt cei de la PMP, la ora 11:00. Potrivit Biroului de presă al PMP, din delegaţie vor mai face parte Marius Paşcan – preşedinte executiv, Petru Movilă – vicepreşedinte, Ioana Constantin – secretar general adjunct, Robert Turcescu – vicelider grup deputaţi PMP.
La ora 12.00 vor ajunge cei de la Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) Delegaţia ALDE va fi condusă de presedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu. Din delegaţie vor face parte secretarul general Daniel Chiţoiu, vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu, deputatul Varujan Vosganian şi senatorul Ionuţ Sibinescu”, a informat ALDE. Noul grup parlamentar Pro Europa, al Pro România, intră la ora 13.00 la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. Din delegaţie fac parte Daniel Constantin, Sorin Cimpeanu, Mihaela Hunca, Emilia Meirosu şi Gabriela Podasca.
La ora 14.00 va veni la discuţiile cu şeful statului Grupul parlamentar al minorităților naționale.
Ultimul grup parlamentar care va discuta cu preşedintele este cel al PSD. Iniţial, PSD a fost chemat în prima zi de consultări, marţi, dar Viorica Dăncilă a cerut schimbarea datei, pentru că a plecat într-o vizită de lucru la Bruxelles.
Potrivit Biroului de presă al PSD, din delegaţie vor mai face parte Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al partidului, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, marţi, în prima zi a consultărilor privind aplicarea referendumului pe Justiţie, cu PNL, USR şi UDMR. Partidele au transmis, după discuţii, că este posibil un nou referendum, de data aceasta de revizuire a Constituţiei, la alegerile prezidenţiale din toamnă.