UPDATE ora 18.00: Vladimir Putin a declarat în conferința de presă de după discuțiile cu Xi Jinping că împreună cu omologul său chinez a semnat declarații care „reflectă pe deplin natura relațiilor Rusia-China”, pe care le-a descris ca fiind „la cel mai înalt punct al lor” din „ întreaga istorie a celor două ţări ale noastre”, relatează The Guardian.
Rusia și China sunt „legate” și se bucură de „relații de bună vecinătate”, a spus liderul de la Kremlin, adăugând că Moscova este în „contact constant” cu Beijingul.
„Acest lucru ne permite să găsim, chiar și în cele mai complexe situații, soluții la probleme și putem discuta toate chestiunile internaționale actuale”, a continuat Putin.
Liderul rus a vorbit și despre planul de pace al Chinei privind Ucraina, precizând că multe puncte din documentul prezentat de Beijing „se corelează cu punctele de vedere ale Rusiei și multe dintre aceste puncte pot fi adoptate în vest și la Kiev”.
Xi Jinping a precizat, în acest context, că țara sa sprijină discuțiile de pace pentru a rezolva ceea ce el numește „criza Ucrainei” și Beijingul a avut întotdeauna o viziune „obiectivă și corectă” asupra conflictului.
Cei doi președinți au semnat 14 acorduri în timpul vizitei de stat a liderului chinez, potrivit unei liste publicate de Kremlin, relatează New York Times. Acestea includ un acord privind producerea în comun a programelor de televiziune și o colaborare sporită privind „cercetarea științifică fundamentală”. De asemenea, au convenit asupra schimburilor între instituțiile media de stat și companiile de stat de energie atomică.
UPDATE ora 17.50: Președintele chinez Xi Jinping și liderul rus Vladimir Putin au încheiat discuțiile oficiale la Kremlin și au semnat documente privind cooperarea strategică, relatează presa de stat rusă, citată de The Guardian.
Putin și Xi au semnat o declarație comună privind „planurile de dezvoltare a principalelor domenii comune de parteneriat până în 2030”, relatează agenția de știri rusă Interfax, fără a specifica conținutul documentelor.
Referindu-se la situația din Ucraina, cei doi lideri au subliniat că această criză „ar trebui soluționată prin discuții de pace”, a precizat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt al Ministerului chinez de externe.
„În problema Ucrainei, cele două părți consideră că trebuie respectate scopurile și principiile Cartei ONU și dreptul internațional. Rusia vorbește pozitiv despre poziția obiectivă și imparțială a Chinei în problema Ucrainei. Cele două părți se opun practicii oricărei țări sau grup de țări de a căuta avantaje în domeniul militar, politic și în alte domenii în detrimentul intereselor legitime de securitate ale altor țări”, a spus reprezentanta diplomației chineze.
UPDATE ora 17.43: Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți, înainte de a începe negocierile extinse cu omologul său chinez Xi Jinping, că până acum au avut discuții „de fond” și „sincere”, relatează CNN, BBC și New York Times.
„Aseară, am avut o conversație de fond despre întreaga agendă cuprinzătoare dintre țările noastre și problemele internaționale și regionale urgente”, a spus Putin în declarația sa din deschiderea reuniunii cu Xi Jinping și delegația chineză.
„Ne-am întâlnit într-un cerc restrâns, am avut o discuție sinceră și am făcut schimb de opinii cu privire la dezvoltarea viitoare a legăturilor ruso-chineze și la consolidarea coordonării pe scena internațională”, a mai spus Putin, adăugând că urmează „o examinare detaliată a aspectelor practice ale cooperării noastre în diverse domenii în cadrul unei întâlniri extinse între delegațiile noastre”.
Liderul de la Kremlin i-a spus lui Xi Jinping că Rusia „este capabilă să răspundă cererii tot mai mari a economiei chineze pentru resurse energetice”, menționând că guvernele celor două țări au convenit „practic” asupra „tuturor parametrilor” în legătură cu o doua conductă care să transporte gaze din Siberia către China prin Mogolia și că există potențial pentru dezvoltarea unei rute maritime de nord cu China.
Putin a mai declarat că Moscova este pregătită să sprijine afacerile chineze pentru a înlocui companiile occidentale care au părăsit Rusia.
„Sunt convins că această cooperare a noastră cu mai multe fațete și reciproc avantajoasă va continua să devină mai puternică și să se dezvolte dinamic în beneficiul popoarelor țărilor noastre”, a afirmat președintele rus.
La rândul său, Xi Jinping a vorbit despre cooperarea strânsă dintre țara sa și Rusia.
„Cele două părți trebuie să îmbunătățească comunicarea și să coopereze strâns, promovând progrese noi și mai mari în cooperarea practică. Sferele de cooperare dintre noi se extind, iar consensul se întărește”, a spus liderul de la Beijing.
UPDATE ora 14.24: Președintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns la Kremlin marți, în jurul orei locale 15.20 (14.20 ora României – n.r.) pentru a doua zi de discuții la nivel înalt cu omologul său rus Vladimir Putin.
Liderul chinez a a fost primit de președintele Rusiei, în Sala Sf. Gheorghe de la Kremlin, unde membrii delegațiilor celor două țări așteptau să înceapă discuțiile, informează New York Times.
La întrevedere vor fi prezenți oficiali de rang înalt de la Moscova, inclusiv fostul președomte Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, ministrul de externe Serghei Lavrov, ministrul apărării Serghei Șoigu și ambasadorul Rusiei la Beijing.
Cei doi șefi de stat vor participa apoi la o „ceremonie de semnare” a unor documente comune, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a oferi detalii despre conținutul acestora. Analiștii estimează că ar putea fi vorba despre acorduri comerciale, posibil legate de energie.
Xi Jinping și Vladimir Putin se vor adresa apoi pe scurt presei înainte de o cină oficială de stat care va avea loc marți seară, relatează Washington Post.
***
Știre inițială: Liderul chinez și-a început a doua zi a vizitei în Rusia cu o întâlnire cu șeful guvernului de la Moscova, în cursul căreia Xi Jinping a spus că l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China anul acesta și că speră că și premierul rus va putea veni în țara sa „cât mai curând posibil”.
Noua rundă de discuții între cei doi șefi de stat are loc în timp ce, la Kiev va ajunge premierul japonez Fumio Kishida, care se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Este de așteptat ca cei doi oficiali să discute despre sprijinul nipon pentru reconstrucția Ucrainei.
Luni, Xi Jinping și Vladimir Putin au purtat patru ore și jumătate de discuții, numindu-se unul pe celălalt „prieten drag”.
În timpul întâlnirii, liderul rus s-a declarat deschis să vorbească despre Ucraina și a lăudat planul de pace în 12 puncte al Beijingului, plan care este privit cu suspiciune de Occident.
„Știți că suntem întotdeauna gata să negociem și vom discuta toate aceste chestiuni, inclusiv sugestiile dumneavoastră”, a spus Putin.
Reacția SUA și NATO la întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin
În timpul discuțiilor pe care Xi Jinping le-a avut la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a facut câteva declarații pe acestă temă, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, potrivit CNN.
„Nu am văzut nicio dovadă că China livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semne că aceasta a fost o solicitare din partea Rusiei și că aceasta este o problemă care este luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.
„China nu ar trebui să ofere ajutor letal Rusiei. Asta ar însemna să sprijine un război ilegal”, a avertizat Stoltenberg.
Luni seară, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a reacționat, de asemenea, la discuțiile de la Kremlin, spunând că Xi ar trebui să-și folosească influența pentru a-l presa pe Putin să retragă trupele din Ucraina și să „oprească crimele de război”. O încetare a focului – care a fost o parte-cheie a propunerii de pace a Chinei publicată luna trecută – nu ar fi suficientă, a subliniat oficialul american.
„Suntem îngrijorați că, în schimb, China va reitera apelurile pentru o încetare a focului care să lase forțele ruse în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei. Și orice încetare a focului care nu abordează îndepărtarea forțelor ruse din Ucraina ar ratifica efectiv cuceririle ilegale ale Rusiei, permițând Rusiei să-și întărească pozițiile și apoi să reia războiul într-un moment mai avantajos pentru ei”, a spus John Kirby.
Foto: Hepta
Mazavalt • 22.03.2023, 22:56
Deci ce zice Kirby e litera de lege trebuie scir nu este incitare la violenta. Cand comentez eu indiferent ce scriu este incitare la violenta si alte porcarii. Uite aici incitare la violenta. Ce este Kosovo? Ce a cautat NATO organizatie"defensiva" sa bombardeze Serbia? Erau atacati aliati ai lui NATO? Cum suveranitatea este buna cand e acceptata de SUA nu? Uite aici defeinitia razboiului modern Razboi - orice agresiune militara care NU are aprobarea SUA!
vudejea • 22.03.2023, 17:36
Nu armamentul si nici soldatii...In istetimea lor, liderii occidentali au reusit ce parea utopic, respectiv sa apropie China de Rusia pana-n pragul unei aliante militare. Economic acum China zburda, are resurse energetice si de materii prime la dispozitie cu preturi mici-mici in competitia economica cu Vest-ul ce plateste preturi de 4 pana la 7-8 ori mai mari...Aha ! Desigur, in aroganta sa, occidentul o sa iasa invingator din ce se petrece...Cum? Din gura
Jumbo • 22.03.2023, 12:32
E nasol. Armamentul chinezesc soseste curand in Rusia. Si vreo cateva milioane de soldati pregatiti din china. Slavaaaaaaaaaaaaaaa si ucraina si sua si nato si ue