ALDE: Guvernul monocolor PNL, condiţie obligatorie. Tăriceanu nu vrea PMP în Executivul Orban

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că parlamentarii partidului pe care îl conduce nu vor susţine decât un executiv monocolor. El a punctat că ALDE nu este de acord cu prezenţa PMP în viitorul guvern pentru că „nu este normal ca, la 30 de ani de la căderea comunismului, să fie prezenţi (în executiv – n.r.) turnătorii Securităţii”.

El a precizat că a cerut ca viitorul guvern să fie restructurat în raport cu executivul actual. „Nu suntem de acord cu această formulă excesivă în momentul de faţă, fie că vorbim de miniştri, fie că vorbim de secretari de stat”, a spus Tăriceanu, care a susţinut că nu a discutat concert cu PNL despre viitoarea structură a guvernului.

Călin Popescu-Tăriceanu a prezentat şi celelalte condiţii, reunite într-un document în 12 puncte, pentru susţinerea Cabinetului Orban la învestitură.

„Am venit pregătiţi cu un document în 12 puncte care sintetizează principalele elemente de preocupare pe care le avem. Ele reprezintă condiţiile pe care noi le punem pentru a acorda votul viitorului guvern. Câteva deja le-am menţionat în trecut: menţinerea cotei unice de impozitare, reţinerea de a da ordonanţe în domeniul Justiţiei, continuarea proiectelor majore de infrastructură care sunt în curs de derulare. Noi considerăm că trebuie să existe o continuitate a acestor proiecte pentru că altfel la fiecare schimbare de guvern vom reseta şi vom începe totul de la zero, irosim resurse financiare, timp, în detrimentul proiectelor de dezvoltare. (…) Am cerut listarea la bursă a companiei Hidroelectrica. Iată câteva din elementele pe care le-am pus astăzi pe masă. (…) Vom avea o discuţie la începutul săptămânii viitoare pentru a trage concluzia definitivă. (…) Au luat cunoştinţă de aceste condiţionalităţi, trebuie să le analizeze şi săptămâna viitoare vom putea să hotărâm”, a afirmat Tăriceanu.

UDMR vrea acord scris pentru susţinerea Guvernului Orban

Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, a afirmat joi că o eventuală susţinere a unui guvern sub conducerea liberalului Ludovic Orban va fi stabilită de grupurile parlamentare UDMR, fiind necesar şi un acord scris.

„Noi, de fiecare dată, când ne înţelegem pe susţinere parlamentară – sigur când suntem în coaliţie e o altă discuţie -, atunci facem şi un acord scris. Din punctul nostru de vedere, asta ar fi soluţia optimă, soluţia cea mai bună: un acord scris. Am vorbit să ne gândim, eventual, şi la un acord scris. Nu am luat o decizie, nici noi, nici colegii din PNL, dar eu am experienţa din politica românească nu prea lungă, de 20 de ani, (…) şi acordurile scrise de foarte multe ori sunt încălcate. E bine, totuşi, să ai un acord scris”, a spus Kelemen Hunor, la Parlament, după consultările avute cu premierul desemnat Ludovic Orban.

Ponta, către Orban: „De ce nu faceţi ce aţi făcut la moţiune? Daţi drumul la listă, să o semneze parlamentarii, exact cum aţi făcut la moţiune şi vedeţi câte semnături aveţi!”

UPDATE. Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, joi, că premierul desemnat, Ludovic Orban, ar trebui să strângă semnături pentru noul Guvern de la partidele de dreapta, aşa cum a făcut la moţiunea de cenzură, după care, dacă mai are nevoie de alte voturi, să discute şi cu el.

„Liberalii ne-au spus că vor că creeze o majoritate parlamentară pe un Guvern monocolor PNL. (…) Dacă sunt în stare să facă liberalii un Guvern, eu nu cred că de mine depindeau. Cred că sunt cinci partide de dreapta, deocamdată de asta am şi amânat discuţia o săptămână, în primul rând ar trebui să se înţeleagă ei cinci. Eu am spus un lucru – de ce nu faceţi, domnul Orban, ce aţi făcut la moţiune? Daţi drumul la listă, să o semneze parlamentarii, exact cum aţi făcut la moţiune şi vedeţi câte semnături aveţi pentru noul Guvern. Şi dacă vă mai trebuie cele de la Pro România, atunci discutăm”, a explicat Ponta, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu Orban.

El a adăugat că parlamentarii partidului pe care îl conduce vor vota „numai ce cred că este bine”.

Victor Ponta a menţionat că nu i-a cerut premierului desemnat niciun minister şi nici nu i s-a oferit vreunul.

„Dacă voiam ministere le luam de la doamna Dăncilă, că doamna Dăncilă în august a vrut să îmi dea trei. (…) După aia, în septembrie, a vrut să îmi dea patru şi miercuri, înainte de moţiune, îmi dădea şase. Nu asta e discuţia, vrem un proiect”, a susţinut liderul Pro România.

Liderul PNL Ludovic Orban se va întâlni, astăzi, cu liderii Pro România, ALDE şi Kelemen Hunor.

USR-ul, care a anunţat că se mai gândeşte dacă va vota Guvernul Orban şi insistă cu scenariul alegerilor anticipate, va intra la negocieri cu preşedintele PNL abia vineri.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat miercuri, după întâlnirea cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că decizia privind votul de susţinere la învestirea noului guvern va fi luată în cadrul structurilor politice ale partidului, menţionând însă că a găsit deschidere la problemele pe care le-a ridicat în cadrul dialogului cu liderul liberal.

Întrebat cum comentează faptul că preşedintele UDMR a spus că nu va susţine un guvern care să includă şi miniştri de la PMP, Tomac a mai precizat că nu a venit la discuţii cu solicitarea de a merge la guvernare.

„Noi nu am venit cu solicitarea să mergem la guvernare, am spus doar care sunt obiectivele noastre şi ce ne aşteptăm de la viitorul cabinet. Dacă vom fi invitaţi, dacă va exista acest subiect la următoarea discuţie, vom vedea, însă pentru noi este important să depăşim acest moment, să dăm ţării un guvern”, a afirmat preşedintele PMP.

PNL discută şi cu pesediştii nemulţumiţi

Premierul desemnat, Ludovic Orban a anunţat deja că echipele de negociere la nivelul Camerei Deputaţilor şi Senatului, vor aborda individual şi parlamentari de la PSD, „care nu agreează deviaţionismul grav al conducerii PSD şi care ar putea să voteze pentru ceea ce este bine pentru România”.

„Avem programate discuţii cu toţi partenerii care au contribuit la succesul moţiunii de cenzură şi vom discuta cu fiecare în parte. Eu sunt încrezător că partenerii care au contribuit la succesul moţiunii de cenzură vor susţine învestirea guvernului în Parlament pentru că altfel rămâne la putere Viorica Dăncilă şi nu văd motive serioase pentru a nu susţine învestirea guvernului, cu atât mai mult cu cât cu o parte din ei colaborăm de la începutul legislaturii şi suntem practic în Opoziţie, iar cu ceilalţi colaborăm de o bucată de timp, timp în care au văzut cine suntem şi ce putem. Nu văd absolut niciun fel de piedică peste care să nu putem trece în a putea genera majoritatea necesară învestirii guvernului”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News