Protestul de marți a fost marcat de incidente violente. Au avut loc ciocniri între manifestanți și poliție, care a folosit tunuri cu apă și spray cu piper pentru a-i dispersa. Unii protestatari au fost văzuți căzând la pământ și tușind, în timp ce alții fluturau steaguri naționale și ale UE, în timp ce erau loviți de tunurile cu apă.
Potrivit datelor guvernamentale, 50 de ofițeri de poliție au fost răniți și echipamentele lor au fost avariate, iar 66 de persoane au fost arestate, inclusiv un lider al opoziției despre care există informații că a fost bătut.
Controversatul proiect de lege impune organizațiilor neguvernamentale și mass-media care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se declare „agenți străini”, altfel riscând amenzi mari sau pedepse cu închisoarea.
Opoziţia spune că legea în stil rusesc marchează o trecere către autoritarism şi afectează şansele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
„O zi întunecată pentru democrația Georgiei”
Proiectul a fost condamnat pe scară largă și la nivel internațional.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că proiectul de lege ar fi un regres enorm și „ar afecta unele dintre drepturile esențiale pentru aspirațiile poporului din Georgia”.
Ambasada SUA a emis o declarație în care descrie votul de marți din parlamentul georgian drept „o zi întunecată pentru democrația Georgiei”, adăugând că promovarea de către Legislativ „a acestor legi inspirate de Kremlin este incompatibilă cu dorința clară a poporului Georgiei de integrare europeană și dezvoltarea sa democratică”.
Președintele partidului de guvernare, Irakli Kobakhidze, a răspuns declarației Ambasadei SUA, spunând că este „o zi întunecată pentru opoziția radicală și susținătorii săi”.
În prezent, UE analizează solicitarea Georgiei de a primi statutul de candidat la aderare, iar șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat că proiectul de lege este „incompatibil cu valorile și standardele UE”.
Rusia a adoptat propria versiune a legii „agenților străini” în 2012, extinzând-o de-a lungul anilor pentru a viza și suprima ONG-urile și mass-media finanțate de Occident.
Aprobarea legii ar face ca Georgia să se alăture unei liste de state post-sovietice nedemocratice și autoritare, cum ar fi Belarus, Tadjikistan și Azerbaidjan, care au copiat legea rusă privind restricționarea activităților ONG-urilor, precizează BBC.
Potrivit celor mai recente sondaje, aproximativ 85% din populația Georgiei susține perspectiva europeană a țării.
Foto: Profimedia