Măsura vine după ce și belgianul Marc Tarabella a fost reţinut vineri seară, 10 februarie, în ancheta justiţiei belgiene privind suspiciunile de corupţie din Parlamentul European în care sunt implicate Qatarul şi Marocul.

Celor doi li se ridicase imunitatea parlamentară la începutul acestei luni. Ambii fac parte din grupul socialiştilor şi democraţilor, de centru-stânga.

Prin intermediul avocaţilor, Cozzolino şi Tarabella au negat comiterea de infracţiuni şi au declarat că sunt gata să răspundă la întrebările autorităţilor belgiene. Qatarul a negat, de asemenea, orice comportament ilegal, în timp ce Marocul s-a plâns de „hărţuire judiciară”.

Trei persoane sunt în prezent arestate în acest dosar, între care și eurodeputata greacă Eva Kaili, demisă din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European. Mandatul de reținere al lui Kaili, valabil o lună, expiră pe 19 februarie. Ceilalţi doi sunt partenerul lui Kaili, în speţă asistentul parlamentar Francesco Giorgi, şi fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, şi el italian.

Panzeri, suspect-cheie în dosar, care a recunoscut că a orchestrat această ingerinţă a mai multor puteri străine în politica europeană, l-a implicat pe belgianul Marc Tarabella în faţa anchetatorilor. Potrivit presei belgiene, Panzeri a afirmat în decembrie 2022 că i-a plătit „între 120.000 şi 140.000 de euro” în mai multe rânduri eurodeputatului belgian pentru ajutorul său în dosarele legate de Qatar.

Parlamentul European este zguduit de un scandal de corupţie de când Eva Kaili, eurodeputata socialistă greacă în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai instituţiei, a fost arestată într-un scandal de corupție la finalul anului 2022. Concret, Kaili este acuzată că a fost plătită de Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care a organizat Campionatul Mondial de fotbal în decembrie 2022.

Urmărește-ne pe Google News