În urma unor recente studii, s-a descoperit că cel mai mare urs cunoscut în lume a fost un mascul, care a trait în America de Sud, pe teritoriul de astăzi al Argentinei, şi atingea 3,35 metri înălţime. Ursul Arctotherium angustidens, care cântărea aproximativ 1.600kg, a trăit în timpul epocii de gheaţă pleistocene şi a depasit recordul deţinut până în prezent de un urs polar care cântărea aproape o tonă.
Descoperirea a fost facută de palaeontologul Leopoldo Soibelzon, împreună cu colegul său, Blaine Schubert de la Universitatea East Tennessee, care au reanalizat fosilele unui urs donate muzeului din La Plata, Argentina, în 1935.
Oamenii de ştiinţă cred că ursul a evoluat atât de mult din cauza lipsei de alte carnivore mari, în habitatul său: „Pe vremea când trăia, acest urs era cel mai mare şi mai puternic mamifer carnivor terestru din lume. Pur şi simplu nu avea duşmani, nu exista alt animal care să îndrăznească să-l înfrunte. Credem că a evoluat, devenind atât de uriaş, în lipsa altor carnivore mari în habitatul sau. Arctotherium angustidens era, probabil, omnivor, cu toate că înclinăm să credem că dieta sa era, în mare parte, compusă din carne. În acele timpuri, mai multe specii de erbivore împărţeau habitatul cu Ursul-Titan, astfel încât acesta avea ce să vâneze”, declară Leopoldo Soilbelzon.