- Bărbatul le-a spus fratelui și prietenilor că e bătut și că nu e lăsat să plece de la stână pentru că și-a cerut banii.
- În 2016, poliția a anchetat cazul de abuz și bătaie și l-a închis.
- În decembrie 2018, bărbatul de 42 de ani este găsit mort în bucătăria din curtea patronului său. Din nou, dosarul e clasat și cauza oficială a decesului rămâne stop cardiac.
- Fratele lui Florin, Marin Marchiș, trăiește în Spania de peste 20 de ani. El contestă închiderea dosarului morții fratelui său.
După ce, în noiembrie 2008, garsoniera din Baia Mare unde trăia ciobanul Florin Marchiș împreună cu mama sa a fost distrusă de foc, Marin, fratele acestuia, a decis că este timpul pentru o schimbare majoră.
Așa că a vândut garsoniera înnegrită de fum și și-a adus mama și fratele să trăiască cu el în Spania.
Mama urma să aibă grijă de copii, iar cei doi frați urmau să muncească cot la cot. Florin însă a avut probleme mari de adaptare. Ducea după el o dependență care-l supunea unor mari încercări: alcoolul.
Florin avea de mult timp probleme cu băutura. Fiind sub supravegherea constantă a familiei, nu reușea să bea, iar asta, în amintește fratele, îl frustra enorm. Florin a stat un an și ceva în Spania. Într-o zi din iarna lui 2010 nu a mai fost de găsit.
Mai apoi, Marin a aflat că fratele său a plecat înapoi în România, ca să fie cioban pentru Vasile Buhaiu, un cunoscut crescător de oi din Șomcuta Mare, Maramureș.
Viața de cioban a lui Florin
Timp de patru ani, relația dintre cei doi frați a fost una rece și nu și-au vorbit. Marin spune că era încă supărat că fratele lui a fugit fără veste din sânul familiei.
Relația fraților Marin și Florin Marchiș s-a redeschis din momentul în care Florin a dorit să se desprindă de locul de muncă.
Marin spune că totul a început în 2015, după peste patru ani de trudă la stână, când Florin a încercat să își ceară banii cuveniți pentru munca sa. De aici lucrurile au luat o turnură pe care nimeni n-a putut s-o anticipeze.
Potrivit lui Marin, Florin a realizat că șeful turmei îl considera proprietatea lui. De atunci, povestește Marin, au început bătăile și amenințările din partea patronului.
Tot aceasta e și perioada în care Buhaiu îi sechestra ciobanului telefonul mobil pentru câteva zile, îi ștergea contactele și abia apoi i-l înapoia.
După ce fratele său i s-a plâns, Marin a depus o plângere telefonică la Poliția din Șomcuta, în care acuza că Florin e bătut de către patron și ținut cu forța la stână.
În noiembrie 2016, Florin Marchiș este audiat. Declarația din dosar spune că Florin lucrează la ferma lui Vasile Buhaiu în calitate de cioban. “Lucrează de bunăvoie, primește mâncare zi de zi, nu este ținut cu forța, are telefon mobil pentru a comunica și nu i-a fost îngrădit nici un drept”, mai notează poliția în dosar.
Marin explică faptul că munca și mama sa, care are nevoie de îngrijire constantă, nu i-au permis să vină în România, ca să îl viziteze pe Florin. Și-a pus toate speranțele în autoritățile locale.
În 2017, Florin îi scrie un mesaj fratelui din Spania în care îi cere ajutorul. Se făcuseră 6 ani de păscut oile și nu mai dorea să continue.
Sună-l pe Buhaiu, adu-i aminte că în 16 septembrie mi se gată statul la oi. Să vină în 15 cu banii, nu mai stau până în noiembrie. 6 ani
mesajul lui Florin Marchiș către fratele său din Spania, Marin:
/Conform mesajelor lui Florin către fratele său din Spania, patronul său îi ținea sechestrate actele și îl descuraja pe acesta să plece de la stână, spunându-i că nu mai are pe nimeni.
În mai 2018, Florin a încercat să-și convingă șeful să îi dea actele, inventând o poveste în care mama lui era bolnavă și voia să o viziteze. Un prieten de-ai lui Florin îi scrie și el, îngrijorat, lui Marin, grăbindu-l pe acesta să îl sune pe fratele său mai mic, deoarece are probleme.
/Se făcuseră 7 ani de păscut oile. Florin devenea tot mai disperat. I-a scris unui văr pe Facebook că trebuie să vorbească urgent. Șeful lui era tot mai furios.
În august 2018, un alt văr, L.G., ajuns în concediu în România, a decis să îl viziteze pe Florin, după ce au vorbit de câteva ori pe Facebook.
L.G. a reușit să vorbească pentru câteva minute față în față cu Florin. L-a invitat să meargă la un restaurant să mănânce ceva, dar acesta a refuzat din cauza fricii față de șeful turmei.
La ceva timp după întâlnire, L.G. i-a transmis un mesaj fratelui lui Florin în care îi povestește situația.
Mă numesc L.G. Sunt vărul lui Marchiș Florin. În august 2018 ne-am întâlnit în Șomcuta Mare și l-am invitat la restaurant. Ne-a zis că nu poate, că i-a luat actele patronul și îl ține sechestrat.
Vărul L.G., mesaj pe WhatsApp către Marin Marchiș:
Contactat de Libertatea, L.G. a confirmat că s-a întâlnit cu Florin și că nu au reușit să vorbească mai mult de 10 minute, pentru că teama ciobanului era foarte mare.
/După moartea lui Florin, fratele a vorbit cu un prieten și coleg de muncă al acestuia. În conversația telefonică înregistrată, colegul povestește cum a văzut cu ochii lui o bătăie și a trebuit să intervină între patron și Florin, ca să-l scape.
Ultimul mesaj de la Florin
Sună-mă când poți. Trebuie să vorbim neapărat ceva serios. Dacă nu ai credit, dă un bip. Te sun eu înapoi. M-am certat și acum dimineața cu el. I-am spus că plec. Dă-mi un bip când ai timp.
Florin către fratele său din Spania, Marin:
Așa suna ultimul mesaj trimis de Florin pe WhatsApp către fratele său. La mai puțin de două săptămâni de la acel mesaj, Florin Marchiș e găsit mort în bucătăria de vară a patronului său, Vasile Buhaiu.
Ce spun oamenii care l-au cunoscut pe Florin
Libertatea a mers la stână și a vorbit cu vecinii locului unde a lucrat Florin vreme de 7 ani. Bătăia, lipsa mâncării și dormitul în frig reprezintă laitmotivele declarațiilor acestora.
Pentru a le proteja identitatea, ziarul a schimbat numele vecinilor.
“A fost de multe ori bătut, nu numai o dată. (…) O bucată de slănină, un pic de pâine, caș, pateu, gata. Și aia a fost mâncarea toată ziua”, așa și-l amintește George* pe Florin.
Legat de bani, George* declară că Florin îi spunea în repetate rânduri că șeful lui nu îl plătește. Pe lângă asta, dormitul în grajd, cu oile, era o obișnuință.
Venea, săracu, pe la mine acasă. Aproape că mâinile și le băga în foc de frig.
Vecinul lui Florin:
Vecinul a explicat că, deși nu avea nici o barieră care să îl împiedice pe Florin să plece, acesta totuși se temea. I-a mărturisit acestuia și că era bolnav.
Un alt vecin, Ion*, povestește cu glas amar despre Florin: “Am mâncat cu el și aici în casă, la mama. Și am făcut glume cu el”.
Ica Caș, așa cum e cunoscut fostul șef al lui Florin, îl bătea aproape zilnic pe cioban și îl amenința să nu mai stea de vorbă cu oamenii care locuiesc lângă stână, povestesc cei cu care ne-am întâlnit.
“I-a zis să nu stea cu țiganii în același loc. Să nu mai vină la noi”, continuă Ion*.
Banii ciobanului
În cei 7 ani de păscut oile, Florin Marchiș a strâns 7.000 de euro. O spune chiar Vasile Buhaiu într-o conversație telefonică cu fratele acestuia, Marin.
Întrebat de Marin cât a mai rămas din banii lui Florin, Buhaiu îi răspunde că 2.000 de euro. Costurile înmormântării lui Florin ar fi costat 5.000 de euro. “Îți dovedesc cu acte, fără povești, fără probleme” îi mai spune Buhaiu lui Marin.
/Pe 3 decembrie 2018, Florin Marchiș a fost găsit mort de Buhaiu în bucătăria sa de vară. Tot el este cel care a anunțat Poliția din Șomcuta. Organele de poliție au deschis o anchetă în jurul motivelor morții lui Florin.
Raportul medico-legal a concluzionat că moartea “a fost neviolentă, s-a datorat insuficienței cardio-circulatorii acute pe fondul miocardosclerozei”. Alcoolemia a fost zero și se mai precizează faptul că Florin “pe cap, corp și membre nu prezintă leziuni traumatice”.
Declarațiile oficiale au fost, toate, favorabile stăpânului stânei
Astfel că s-a propus clasarea dosarului. Însă Marin, după conversațiile cu Florin și alți cunoscuți ai acestuia, nu a acceptat acest lucru și a contestat clasarea.
Tot el a propus audierea a trei martori, vărul L.G. care l-a văzut pe Florin în vara lui 2018, un vecin, F.M., și fosta soție a lui Florin, C.M.
Persoanele audiate în dosarul morții lui Florin spun că nu știu ca acesta să fi fost vreodată bătut sau înfometat
Potrivit dosarului, vărul L.G. le-a declarat polițiștilor că în întreaga conversație de 10 minute, Florin i-a spus că “actele lui sunt expirate și sunt la patronul său”. Și că aceasta este tot ce au vorbit.
Vecinul, F.M., a povestit polițiștilor că Florin îl vizita uneori și își încărca telefonul. Acesta nu i-ar fi spus niciodată că nu îi convin condițiile de trai sau că nu ar avea mâncare. F.M. ar mai fi declarat că “nici nu l-a văzut pe Florin să fie bătut sau lovit”.
Fosta soție, C.M., a declarat că Florin a contactat-o pe Facebook și a rugat-o să îl ajute cu închirierea unei garsoniere. I-a spus că nu poate și să caute pe altcineva. Însă cât au discutat, au povestit și despre locul de muncă al lui Florin.
Florin i-a povestit că muncește mult la stână, dar că patronul i-a cumpărat vitamine pentru a se întări fizic. C.M. a mai precizat că Florin i-a spus că e certat cu fratele din Spania și că nu mai vrea să vorbească cu el.
Marin ținea și el legătura cu C.M., pe Facebook. De pe același cont îi scriau atât C.M. cât și fosta soacră a lui Florin. Conversațiile erau despre salariile pe care Florin nu le-a mai văzut de ani buni și despre cum patronul tot amâna plata.
Și patronul, Vasile Buhaiu, a fost audiat. Acesta a declarat că Florin a lucrat la el din 2011 până în 2018. A mai spus că ciobanul nu i-ar fi spus niciodată că este bolnav, ci doar cu o zi înainte de moartea lui i-ar fi mărturisit că îl doare stomacul.
Buhaiu își încheie declarația spunând că personal s-a ocupat de costurile înmormântării, care au fost în jurul a 6.000 de lei.
Stăpânul stânei: “Nu e treaba jurnaliștilor”
Contactat de Libertatea, Vasile Buhaiu a negat inițial că îl știe pe Florin Marchiș, dar după câteva minute a recunoscut că Florin a fost cioban la el 7 ani.
Legat de bani, acesta spune că el și Florin aveau o înțelegere, “care nu e treaba jurnaliștilor”. Buhaiu neagă că l-ar fi lovit vreodată pe angajatul său sau sechestrat în vreun fel, “Florin nu era sechestrat. Doar nu aveam gard electric”, ține să menționeze Buhaiu.
A avut 10 buletine, pe toate le-a pierdut. Nu a fost buletinul lui la mine niciodată, în mână.
Buhaiu, legat de actele lui Florin:
Acesta adaugă că ultimul buletin al ciobanului a rămas neridicat de la Poliție. “El fiind cu capul, să nu le piardă, să nu le strice i-am zis să le lase acolo. Buletinul lui era făcut pe adresa noastră”.
Agentul șef-adjunct Florin Voicu din cadrul Poliției Șomcuta Mare este cel care s-a ocupat de dosarul morții lui Florin. Contactat telefonic, Voicu a spus că a vorbit la telefon cu Florin, care i-ar fi spus că totul este în regulă.
Despre buletinul ciobanului care, conform spuselor lui Buhaiu, era la Poliție, Voicu declară că nu știe nimic despre acest lucru.
Căutarea pentru adevăr continuă
La aproape un an de la moartea fratelui său, Marin Marchiș continuă să caute răspunsuri. Pe 7 noiembrie însă, dosarul pentru ucidere din culpă deschis la moartea lui Florin s-a clasat definitiv la Judecătoria Baia Mare.
Acum, cu ajutorul unui avocat, el vrea să facă o solicitare la Inspecția Teritorială a Muncii pentru a investiga dacă Florin Marchiș a lucrat cu acte pentru Vasile Buhaiu. E tot ce i-a rămas.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro