Cel mai vechi animal de pe Terra, apărut în urmă cu o jumătate de miliard de ani, era oval şi plat, avea un fel de înotătoare dorsală centrală, o lungime de câteva zeci de centimetri şi trăia pe fundul oceanului, fără să aibă gură, intestine şi anus, se arată într-un articol publicat în revista Science.
De-a lungul anilor cercetătorii au dezbătut dacă Dickinsonia era un lichen, o amibă sau un fost regn dispărut. Cercetătorii de la Universitatea Naţională a Australiei (ANU) au adus dovada decisivă că această viețuitoare a fost unul dintre primele animale care au trăit, în orice caz cel mai vechi confirmat vreodată, pe Terra.
Ilya Bobrovskiy, doctorand la universitatea australiană menţionată, a analizat fragmentele unor molecule prelevate de pe fosile descoperite pe o faleză din nord-vestul Rusiei, în regiunea Mării Albe. Pe acele fosile, el a găsit molecule de origine exclusiv animală, reprezentând o formă de colesterol.
„Cel mai greu a fost să găsim fosile de Dickinsonia conţinând încă material organic”, a explicat cercetătorul. El a fost nevoit să se deplaseze în Rusia pentru a preleva câteva specimene, încastrate în roca falezei.
Potrivit universităţii australiene, descoperirea reprezintă „Graalul” paleontologiei.
Calculele statistice bazate pe ADN i-au făcut pe cercetători să afirme că regnul animal are pe Terra o vechime de 720 de milioane de ani. Rămâne, deci, de umplut „o prăpastie” de aproximativ 160 de milioane de ani, până la apariţia pe Pământ a acestei creaturi plate şi ovale.
Foto: BBC/Ilya Bobrovskiy