Această variantă a fost prima dată identificată în California, Statele Unite, prezintă trei mutații și este rezistentă atât la anticorpii generați de vaccinurile ARN mesager (Pfizer și Moderna), cât și la cei produşi de infecția cu virusul SARS-COV-2.
Rezistența la vaccinaruri a fost confirmată după analizarea plasmei colectate de la 15 persoane vaccinate cu două doze de Moderna, de la 33 vaccinate cu două doze de Pfizer/BioNtech și de la 9 persoane care au fost infectate cu SARS-COV-2.
Spre deosebire de varianta Delta, care a ajuns deja în peste 100 de state, varianta Epsilon nu este încă foarte răspândită în Europa, conform bazei de date internaționale GISAID, care colectează secvențele genetice ale virusurilor.
Ea a fost semnalată pentru prima dată la începutul lui 2021 în California și de atunci, conform datelor GISAID din ultimele patru săptămâni, este prezentă în 44 de țări, din Statele Unite până în Coreea de Sud, India și în Japonia.
În Europa au fost raportate cazuri în Danemarca (37), Germania (10), Irlanda și Franța (7), Țările de Jos și Spania (5), Elveția (4), Norvegia (3), Suedia, Finlanda și Italia (2), Belgia (1).
Confirmarea noii variante vine într-o perioadă în care Europa este îngrijorată de răspândirea variantei Delta și încearcă să crească rata de vaccinare de teama unui nou val care să lovească.
Specialiștii în sănătate au avertizat că oamenii nevaccinați sunt adevărate „fabrici de variante” COVID.
În România, există semne de transmitere comunitară cu varianta Delta doar în Pitești și comunele învecinate.