UPDATE ora 17.45: Site-ul de ştiri Aktual24.ro a redevenit funcțional.
Contactat de către Libertatea, purtătorul de cuvânt al Executivului, susține că „a fost o eroare” și că situația se va rezolvă.
„Am înțeles că a fost o eroare și se lucrează la asta”, a spus Cărbunaru.
Întrebat cine decide exact care informație este reală și ce este fake news și care este baza legală pentru închiderea site-ului, acesta a afirmat că va reveni cu un răspuns. Până la publicarea articolului, acest lucru nu s-a întâmplat.
Decizia Directoratului pentru Securitate Cibernetică
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a inclus joi site-ul Aktual24.ro pe o listă de 11 site-uri cu activități maligne.
Deoarece DNSC nu are atribuții în blocarea internetului, acesta a trimis lista către ANCOM – autoritatea națională în telecomunicații, conform Hotnews. Mai departe, ANCOM a dat un ordin către furnizorii de internet.
La momentul scrierii articolului, la încercare de accesare a site-ului apare următorul mesaj: „Accesul către acest site este restricționat ca urmare a măsurilor dispuse de către autoritatea competentă la nivel național pentru gestionarea riscurilor și a incidentelor de securitate cibernetica”.
Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea DNSC. Până la momentul publicării articolului, nu am primit niciun răspuns.
Ovidiu Albu: „Aktual24 nu a publicat propagandă rusă”
Ovidiu Albu a declarat pentru Libertatea că nu a publicat propagandă pro-rusă, dar crede că poziția anti-PSD poate fi o explicație pentru blocarea site-ului. PSD se află în coaliția de guvernare, alături de PNL și UDMR.
„Aktual24 nu a publicat nimic în sensul de propagandă rusă, nimic pro-Putin, din contră. Ce cred și repet, este doar o bănuială, este că a deranjat poziția editorială, pentru că ne-am poziționat clar anti-PSD. Iar DNSC este subordonat Secretariatului Guvernului. Nu am nicio certitudine, dar mă gândesc și la asta”, a spus Albu, pentru Libertatea.
Birocrația de la stat
Acesta consideră că închiderea site-ului este un abuz și acuză birocrația statului român. Mai exact, i s-a transmis că situația va reveni la normal, dar până vineri la ora 15.00 acest lucru nu s-a întâmplat.
De aseară, de când s-a suspendat brusc domeniul, am dat mail-uri și am încercat să vorbesc și să aflu ce s-a întâmplat. Am sunat la ANCOM, ANCOM mi-a spus că așteaptă hârtie de la DNSC. Hârtia nu a venit. Purtătorul de cuvânt al Guvernului mi-a spus că a fost o eroare și că se va rezolva. În rest, nu știu nimic, nu știu cum s-a făcut eroarea, nu există nici criteriile după care au fost luate deciziile de suspendare. Așa, orice publicație poate fi închisă brusc, fără să știm de ce.
Ovidiu Albu:
Ziaristul mai precizează și că nu știe criteriile după care au fost luate deciziile de suspendare.
ActiveWatch cere ridicarea restricțiilor: „DNSC a încurcat grav circuitele”
Organizația non-guvernamentală ActiveWatch a solicitat ridicarea imediată a restricțiilor pentru site-ul Aktual24.ro și eliminarea acestuia de pe listă.
Aceasta a scris pe Facebook că „DNSC a încurcat grav circuitele” și spune că o interzicere ar trebui să fie decizia unei instanțe și că este necesară transparență.
„Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC a încurcat grav circuitele.
Solicităm ridicarea restricțiilor impuse site-ului aktual24.ro și eliminarea acestuia de pe lista de surse maligne de fake news/phishing.
Decizia de a încadra aktual24.ro drept sursă de fake news este nu doar lipsită de fundamentare factuală, dar sugerează și o lipsă crasă de profesionalism.
- Ca să înțelegi semnificațiile un text trebuie să citești articole text, nu fluxul de date și protocoalele unui server.
- Ca să încadrezi un conținut ca fiind adevărat/fals trebuie să ai o cunoaștere extensivă a realității și contextului.
- Ca să interzici/blochezi trebuie să ai cadru legal, o evaluare externă independentă (ideal, decizia unei instanțe) și transparență (care vine la pachet cu profesionalismul).
Nu amplificați propaganda și nu folosiți strategia tancurilor sovietice pentru a «elibera» internetul!”.
Portalul anticorupție România Curată cere ca Parchetul General să se autosesizeze pentru abuz în serviciu în cazul Aktual24.ro.
Aceasta mai spune și că Aktual24 era anterior pentru cenzurarea altor publicații și își întreba cititorii dacă ar fi de acord ca postul de televiziune RTV să fie interzis.
Scandal cu AUR
Incidentul vine după un scandal recent declanșat de partidul AUR, care făcea o listă neagră cu „cele mai toxice și false organe de presă” și începea cu G4Media.ro.
George Simion, președintele AUR, s-a referit din nou la acesta. Simion a postat vineri pe pagina sa de Facebook că, după închiderea Aktual24, ar trebui închis și G4Media.
Cum a apărut instituția care poate scoate un site de pe internet
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost înființat în septembrie 2021. Acesta a înlocuit Centrul Național de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și a preluat cei 55 de angajați ai acestuia, potrivit ZF.ro.
Conform sursei citate, planurile sunt pentru atingerea unui număr de 172 de ani la finalul acestui an.
DNSC este condus de către Dan Cîmpean.
Constituția interzice cenzura
Articolul 30 din Constituție spune că „cenzura de orice fel este interzisă” și că „nicio publicație nu poate fi suprimată”.
La momentul declanșării pandemiei, în timpul stării de urgență din 2020, autoritățile au blocat o serie de site-uri care propagau știri false despre coronavirus.