Cetățeanul român Mihai Ionuț Păunescu a fost reținut pe Aeroportul Internațional El Dorado, când făcea o escală în Bogota, venind de la Amsterdam. Bărbatul este căutat de Interpol și acuzat că este unul dintre creatorii și distribuitorii unui virus informatic periculos.

Când se îndrepta spre Medellín, destinația sa finală, presupusul criminal cibernetic a fost localizat pe aeroportul din capitala Columbiei, unde a fost reținut. El e acuzat că face parte din rețeaua de creatori și distribuitri Gozi, un virus computerizat care ar fi furat informații de la peste un milion de computere din întreaga lume.

Potrivit anchetei, printre victime s-au numărat multinaționale, bănci și agenții de stat precum NASA. Românul e citat de Curtea Southern District din New York într-un proces în care e inculpat pentru infracțiunile de asociere ilegală de a comite intruziuni informatice, asociere ilegală de a comite o înșelătorie bancară și asociere ilegală de a comite o înșelătorie prin mijloace electronice .

O instanţă federală din New York l-a condamnat, în 2016 la trei ani şi o lună de închisoare pe creatorul virusului care a provocat pagube de milioane de dolari, într-un dosar în care au fost inculpaţi trei cetăţeni din Europa de Est, între care şi românul Păunescu.

Zeci de milioane de dolari pagube

Virusul Gozi, creat în 2007, s-a transformat într-unul din cele mai distructive din istoria informaticii, cu ajutprul lui s-au furat zeci de milioane de dolari.

După cum a raportat Departamentul de Stat, acest virus de tip troian a infectat computerele din Statele Unite, Germania, Regatul Unit, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia.

Românul Mihai Ionuţ Păunescu, alias Virus, a fost arestat în România la finalul lui 2012. Acesta a fost extrădat în SUA în februarie 2015. Păunescu ar fi creat şi operat un sistem de servere securizate pentru accesul grupurilor de delincvenţi informatici, între care cel al creatorilor acestui virus.

Virusul a infectat circa 40.000 de calculatoare numai în SUA, inclusiv 160 aparţinând NASA, după cum arată documentele judiciare. Daunele rezultate se ridică la aproximativ 50 milioane dolari.

„Aceşti presupuşi infractori cibernetici internaţionali sunt responsabili pentru crearea şi răspândirea unui virus informatic care a infectat peste un milion de calculatoare – cel puţin 40.000 în Statele Unite ale Americii – şi a provocat milioane de pierderi procedând, printre altele, la furtul de parole ale unor conturi bancare on-line“, informa biroul procurorului federal din Manhattan, citat de Știri Diaspora.

 
 

Urmărește-ne pe Google News