Ca urmare a modificărilor fiscale, angajaţii au primit mai puţini bani atunci când s-au aflat în concediu medical. Pentru a a corecta problema, s-au adus modificări substanţiale la modul de acordare, calcul şi plata indemnizaţiei pentru concediile medicale, potrivit avocatnet.ro.
„Începând cu obligaţiile declarative aferente lunii ianuarie 2018, în situaţia în care (…) rezultă un cuantum al contribuţiei de asigurări sociale calculate mai mare decât nivelul aferent sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzătoare numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, în cazul persoanelor care oricând în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2018 inclusiv, se află sau intră în concediu medical acordat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 (…), cuantumul contribuţiei de asigurări sociale datorate nu poate fi mai mare decât acest nivel, pe întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical iniţiale acordate oricând în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2018 inclusiv, precum şi pe întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical acordate în continuarea concediilor medicale iniţiale acordate oricând în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2018”, scrie în ordonanţa publicată în Monitorul Oficial pe 1 martie.
Practic, în fiecare caz în parte, trebuie ca CAS aplicat indemnizației brute de concediu să nu depășească CAS care se calcula înainte de OUG nr. 3/2018 și înainte de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, adică 10,5% din 35% din 3.131 lei.
Până la 31 martie, angajatorii vor trebui să facă regularizările, să depună declarațiile rectificative și să le dea înapoi beneficiarilor-salariați diferențele de bani în plus.
„Pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aferente anului 2018 plătite înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru care cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestor indemnizații este mai mare decât nivelul prevăzut la art. 1 (adică în textul citat mai sus – n.red.), angajatorul/plătitorul efectuează regularizarea acesteia prin depunerea declarației rectificative și plătește diferențele de indemnizații persoanelor în drept, până la 31 martie 2018”, scrie în OUG nr. 8/2018.