Numeroase așezări sunt încă izolate complet. Deși, între timp, ploile s-au oprit, populația din localitățile afectate este rugată să rămână acasă.
Serviciile de urgență au reușit să repare câteva drumurile de legătură afectate. Purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii din Carintia, Melanie Reiter, a declarat că trei sate sunt „despărțite de lumea exterioară”.
„Furtuna a început la două dimineața. Am fost treziți de tunete, fulgere și ploi abundente. Casa noastră s-a cutremurat, a fost sfârșitul lumii. Cele mai terifiante momente din viața mea”, a povestit un locuitor.
Drumuri rupte și case inundate, o imagine la ordinea zilei în Carintia. „Socul se instalează abia acum, când vedem amploarea dezastrului”, a mărturisit o femeie care mergea prin noroiul până la genunchi.
Alimentarea cu energie nu a putut fi restabilită decât parțial. În zonele în care rețeaua a fost avariată lucrează angajați ai serviciului de intervenție. Un pacient din Ariach avea nevoie urgentă de oxigen, iar acesta a fost adus de salvatori cu un aparat de zbor al armatei. Primarul Gerald Ebner spune că evaluează situația de trei până la patru ori pe zi.
Schlimme Bilder aus #Arriach in #Kärnten, welches heute Nacht von mehreren Unwetterzellen getroffen wurde. Der Ort ist derzeit lt. ORF von der Außenwelt abgeschnitten und nicht durch die Einsatzkräfte erreichbar
— Unwetter-Freaks (@MichaelHutter6) June 29, 2022
©️ Mario Kornberger @Kachelmannwettr @manu_bx @alpen_wetter pic.twitter.com/iLrZ7b2a3N
Cel puțin o persoană a murit
Ploile abundente au declanșat alunecări de teren și inundații. În Villach-Land, un bărbat de 82 de ani a fost luat de viitură și a murit.
„În Ariach au fost 150 de litri de apă pe metru pătrat, în doar patru ore. Cât plouă, în mod normal, în toată luna iunie. Au fost furtuni cu grindină. Nu doar în Carintia, ci și în Salzburg s-au produs pagube majore, inundații și blocaje rutiere”, a explicat meteorologul austriac Marcus Wadsak.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Am avut 18 grade pe Lacul Constanța și 36 de grade pe Lacul Neusiedl. Acestea sunt extreme pe care natura vrea să le echilibreze. Asta se întâmplă cu vânturi puternice. Am avut vârfuri de furtună de peste 100 km/h în mai multe locuri.
Meteorolog austriac:
Foto: EPA